Európai farkas | PécsZoo

Canis lupus lupus

Az európai farkasok örökbefogadói: Eil Patrik és Nagy Tamás

CSALÁD: kutyafélék
ELTERJEDÉS: Európa
TÖMEG: 35-80 kg
ÉLETTARTAM: 5-13 év
ÉLŐHELY: erdő
ÉLETMÓD: csoportos

Korábban Európa-szerte közönséges volt, ma már csak szigetszerűen fordul elő. Sokféle élőhelyen megtalálható, a tundrától egészen a sztyeppékig, bokorerdőkig elterjedt. Az állat testhossza 105–160 centiméter, farokhossza 29–50 centiméter, magassága 80–85 centiméter.  A hím nagyobb a nősténynél. Hatalmas szemfogai és éles, ollószerű tépőfogai vannak. Az öreg kanok nyakát vaskos, erős, sörényszerű szőrzet borítja. A közönséges farkas bundája túlnyomórészt sötétszürke, télen lényegesen tömöttebb, mint nyáron. Farka bozontos. Testalkata zömök. Sokféle hangot hallat, vonyít és üvölt. Falkában élnek. A falkán belül van egy domináns pár, ez a pár monogám, habár ha az alfahím elpusztul vagy alulmarad a dominanciaharcban, akkor az új alfa átveszi a nőstényt. A szaporodási időszak január és április közé tehető. Évente egyszer szaporodnak. A vemhesség 60-63 napig tart, általában 6-7 kölyök születik. Barlangokban, sziklák, kidőlt fák alatt tanyáznak. A nőstények 2 évesen, a hímek 3 évesen érik el az ivarérettséget. A kölykök vakon és süketen születnek. A falka minden tagja gondozza a kölyköt. Egy falka 2-36 egyedből állhat. A falkán belül a vezér, a domináns az alfahím, a következő a hierarchiában az alfa nőstény. Éjszaka aktív, nagy távolságokat tesz meg, akár 200 km. Területe 130-13000 km2 is lehet, amit a betolakodóktól megvéd. A dominanciát testbeszéddel, arckifejezésekkel jelzik. Farkasüvöltéssel jeleznek a többi falkatagnak vadászat közben. Kémiai jelölést is használnak, általában a terület jelölésére. Falkában vadásznak. Egy evésre akár 9 kg húst is elfogyaszthatnak. Csúcsragadozó. Kulturálisan nagy jelentőségűek, a pusztában bolyongó szellemet jelképezik. Néha háziállatokat is ölnek.