Fehér gólya | PécsZoo

Ciconia ciconia

Pehely, a fehér gólya örökbefogadója: Jakab Vivien

CSALÁD: gólyafélék
ELTERJEDÉS: Európa, Észak-Afrika, Kis-Ázsia, Közel-Kelet
TÖMEG: 5-10 kg
ÉLETTARTAM: 25-48 év
ÉLŐHELY: vizes élőhyel, legelő
ÉLETMÓD: párokban

A fehér gólya leginkább a nyílt vizes élőhelyeket kedveli, de előfordul szavannákon, sztyeppéken, réteken, legelőkön, és mezőgazdasági területeken is. Olyan élőhelyeket részesít előnyben, amik az ember számára is fontosak (mezőgazdasági területek és települések), így hosszú távon szoros kapcsolat, úgynevezett asztalközösség (kommenzalizmus) jött létre. A párzási időszakban a fészkeléshez megfelelő helyeket keresnek, ilyenkor magas fákra vagy háztetőkre építenek. De kéményekre, és mesterséges fészkelő helyekre is fészkelnek. Nagy gázlómadarak, fehér tollak jellemzik, kivéve a szárnyát, ahol fekete a tollazat. Hosszú, piros éles csőre és karcsú lábai vannak. A kifejlett egyedek 100-115 cm nagyok állva, magasságának felét a hosszú lábai teszik ki. A szárnyfesztávolsága 155-165 cm. A hímek valamivel nagyobbak a nőstényeknél, azonban a tollazat színében nincs eltérés. A szaporodási időszak tavasszal (március, április) kezdődik. A hímek érkeznek vissza, bővítik az előző évben használt fészket. A fehér gólya monogám, miután elérte az ivarérettséget (3-4 évesen) élethosszig választ párt magának. A hím fejrázással udvarol a nősténynek, majd mindketten kinyújtott szárnyakkal mozgatják fejüket, kerepelnek is közben. Az egyik legnagyobb fészket a fehér gólya építi, amelynek átmérője elérheti a 2 métert, 3 méter lehet a mélysége. Laza csoportokban fészkel, ezek a gyarmatok néhány párból állnak, egymástól látótávolságra helyezkednek el. A fészket botok, ágak, rongyok, papírok és más rendelkezésre álló anyagok alkotják, melynek építésében mindkét egyed részt vesz, habár a hím inkább csak a gyűjtést végzi. Évente egyszer szaporodnak, egy fészekaljban 3-6 tojás található, egy hónap után kelnek ki. Nyolc hét után hagyják el a fészket és válnak függetlenné. A pár mindkét tagja gondozza a fiókákat, etetik és védik őket. A vándorlás során száz vagy több ezer egyedből álló csoportot is alkothatnak. Nappal aktívak. Akusztikusan és különféle testtartásokkal, mozgásokkal kommunikálnak egymással. Az udvarlás és szülői gondozás során gyakori a taktilis kommunikáció is. A fióka a szülei csőrét megérinti, így próbál táplálékot kérni. A gólyák mezőgazdasági kártevőkkel táplálkoznak, ami miatt nagyon hasznosak. Néha problémát okoz, hogy fészküket kéményekre, elektromos tornyokra építik, ami veszélyes lehet. Egyes területeken jó szerencsének tekintik a fészkeket. A fehér gólyák száma csökkent, nagyrészt az élőhely (táplálkozási hely) és a felerősödött mezőgazdasági fejlődés miatt. Természetvédelmi erőfeszítéseknek, vizes élőhelyek védelmének köszönhetően növekszik már a számuk. Fehér gólya fontos kulturális ikon Európában. Egykor úgy gondolták, hogy egy új gyerek születésének hírnöke. A köznyelvben erre a madárfajra értik a közismert gólya kifejezést. Népi elnevezései a gilice, cakó (czakó), koszta, gagó és az eszterág. Fehéroroszország és Litvánia hivatalos madara. Hága városának címerében is látható A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1980-ban, 1981-ben, 1994-ben és 1999-ben „Az év madarává” választotta. Magyarországon fokozottan védett.