Foltos hiéna | PécsZoo

Crocuta crocuta

Zulu, a foltos hiéna örökbefogadója: Prantner-Kis Nikoletta

Mimóza, a foltos hiéna örökbefogadója: Garamvölgyi Károly

CSALÁD: Hiénafélék (Hyenidae)
ELTERJEDÉS: Afrika, a Szaharától délre található területek
TÖMEG: 40-90 kg
Ellenség: Élőhelyek elvesztése, vadászat, oroszlán

A foltos hiéna a hiénafélék családjának legnagyobb termetű képviselője: 70-90 cm között változó marmagasságával és 95-170 cm-es testhosszával az oroszlán után Afrika második legnagyobb szárazföldi ragadozója. Afrikában a Szaharától délre található szavannák és bozótosok lakója. Egykor Eurázsia területén is megtalálható volt, innen azonban napjainkra kipusztult. A foltos hiéna első szempillantása kutyaszerű állat benyomását kelti, de valójában nem áll közelebbi rokonságban a kutyafélékkel. Legközelebbi rokonai a mongúzok és a cibetmacskák, távolabbról pedig a macskafélék. Csoportokban él, melyeket klánoknak nevezünk. Néha magányosan élő egyedek is megfigyelhetők. A csapatot minden esetben a nőstények uralják, a ranglétrán még a legmagasabb rangú hím is csak a legalacsonyabb rangú nőstény alatt helyezkedik el. A nőstények nagyobbak és agresszívabbak a hímeknél, ezt a nőstény állatoknál a szokatlanul magas tesztoszteronszint okozza. A hiénáknál a nemeket nehéz külsőre megkülönböztetni, mivel a nőstények nemi szerve megtévesztésig hasonlít a hímekére. A foltos hiénákat a mai napig számos hiedelem és babona övezi, sokan ostoba, dögevő állatnak tartják ezeket az állatokat. A valóságban a hiénák ügyes és kitartó vadászok, noha a dögöt sem vetik meg. Nagy hasznot hajtanak a beteg és idős zsákmányállatok kiszelektálásával és az állati hulladékok eltakarításával. Bár alapvetően nagy testű állatokkal táplálkoznak, néha elfogyasztják a kisebb testű gerinceseket, a madártojásokat, sőt, olykor a gyümölcsöket is. A hiénák imbolygó járást az okozza, hogy az állatok mellső végtagjai jóval hosszabbak a hátsóknál. Ennek ellenére a hiénák kitartó futók, akár 60 km/órás sebességgel is képesek üldözni kiszemelt zsákmányukat. Nevetésre hasonlító hangjuk a csapat tagjai közötti kommunikációban segíti őket. A nőstény hiénák 98-110 napos vemhességi időt követően viszonylag kevés, 1-3 (legtöbbször 2) kölyköt hoznak a világra. Az újszülöttek foltos bundájú szüleikkel ellentétben egyszínű fekete szőrzettel látják meg a napvilágot. Érdekes módon már egészen fiatal korban megfigyelhető a nőstények agresszív viselkedése, ellentétes nemű kölyköknél gyakran megesik, hogy a nőstény megöli hím testvérét. A fiatal állatok 14-18 hónapos korukig maradnak anyjukkal. A hiénák gyakran a szülői csapatban maradnak, és segítenek kisebb testvéreik felnevelésében. A foltos hiénák fogságban akár 40 évig is élhetnek.