Fülöpke, a cápa | PécsZoo

anti02

Akvárium-Terrárium bemutatónk egyik legnépszerűbb lakója Fülöpke, a feketeúszója szirticápa. Az alábbi írásban közkedvelt vízi ragadozónkat szeretnénk közelebbről bemutatni olvasóinknak!

Állatkertünk teljes átépítése során az volt az egyik célunk, hogy az egykor a belvárosban, a Munkácsi Mihály utcában kialakított Akvárium-terrárium is felköltözhessen a Mecsekoldalba, így a korábban két helyszínen elhelyezkedő állatgyűjteményünket a jövőben egy helyszínen meg lehessen nézni. A kialakítás során arra is törekedtünk, hogy a korábban csak édesvízi akváriumokat felvonultató bemutatót felváltsa egy édesvízi és tengeri akváriumokat is felvonultató épület. Ennek eredményeképpen épülhetett meg a Pécsi Állatkert történetének legnagyobb akváriuma, a 100.000 literes cápás akváriumunk. Az akváriumban 12 különböző csontoshal-faj látható (a részletes fajlistáért kattints ide) , a legnagyobb sztár pedig kétségkívül a szirticápa.

anti03

Fülöpke kedvence a hering. Ezt a halfajt Bonifác, a borjúfóka is szívesen fogyasztja

Fülöpke egy feketeúszója szirticápa. Ez a faj nevét az uszonyai végén található fekete foltokról kapta, igaz, ilyen színezet más, közeli rokon fajoknál is megfigyelhető.  Fülöp nevével ellentétben valójában nőstény, egyes állatkerti állatoknál ugyanis szinte már hagyomány, hogy előbb kapnak nevet, mint hogy kiderüljön az adott példányról, hogy milyen nemű is valójában. A hím cápák kloákájának közelében láthatóak a speciális párzószervek, a clasperek, melyek a nőstényeke setében nem figyelhetőek meg, tehát a mi példányunk sem rendelkezik ilyenekkel. A feketeúszójú szirticápa egy igen széles elterjedési területtel rendelkező cápafaj: a szabad természetben a Vörös-tengerben, az Indiai- Óceánban és a Csendes- Óceánban egyaránt előfordul. A szubtrópusok korallzátonyain fordul elő, ritkán a brakkvizekbe is beúszik.  Közepes méretű cápafaj, átlagos testhossza 120-150 cm közötti, ritkán nő meg 200 cm-esnél nagyobbra. Hosszú testéhez képest meglepően karcsú és könnyű halról van szó, egyedei ritkán érik el a 14 kg-os súlyt. Bármilyen furcsa is, látogatóink közül sokan nem is tekintik Fülöpkét igazi cápának, mivel még kis méretű. A cápa szó a köztudatban hatalmas, több méteres állatot jelent. Valójában a legtöbb ma élő cápafaj nem nő nagyobbra 1 m-esnél. Fülöp jelenlegi hossza 70-75 cm közötti, így ő még valóban egy fiatal példány, ahogy sokan mondják rá, amikor megpillantják:”kiscápa”. Végleges testhosszát várhatóan néhány év múlva fogja elérni.

anti01

A cápa (és a többi akvárium állatai) látványetetése szerdánként 13:00-tól, szombatonként pedig 13:30-tól látható

A cápákat két csoportba oszthatjuk életmódjuk szerint. A feketeúszójú szirticápa egyike azon cápafajoknak, melyeknek állandóan úsznia kell az életben maradáshoz, különben nem áramolna elég oxigén kopoltyúihoz, és megfulladna. A cápa alvás közben is úszik, ezt úgy tudja elérni, hogy egyszerre mindig csak az egyik agyfélteke pihen. Ebbe a csoportba tartoznak a nagy testű, jól ismert fajok, pl. a tigriscápa és a nagy fehér cápa is. Más cápafajok, pl. a bambuszcápák és a dajkacápák számára nem szükséges állandóan úszni az életben maradáshoz, ezek a fajok többnyire lassú mozgásúak. Általában a tenger aljzatán fekve pihennek, csak viszonylag ritkán, elsősorban táplálékkeresés közben úsznak. A feketeúszójú szirticápa egyik közeli rokona, a fehérúszójú szirticápa is ilyen életmódot folytat.

A feketeúszójú szirticápa magányosan és kisebb csapatokban egyaránt jól érzi magát. A mi cápánk mellé egyelőre nem is szeretnénk fajtársat hozni. Igaz, az akvárium mérete a törvényi előírások szerint két cápa tartására is alkalmas lenne, félő azonban, hogy két cápa csapatba verődve megtizedelné az akvárium halait. Minden cápafaj ragadozó, így a feketeúszójú szirticápa is. Fülöp tápláléka makrélából, heringből és kalmárból áll, melyet különböző vitaminokkal szoktunk dúsítani. Egy héten háromszor kap enni, hétfőn, szerdán és szobaton, ezek közül kettő, a szerdai és a szombati a látogatók számára is megtekinthető látványetetések.  A viszonylag gyakori etetésekkel azt szeretnénk elérni, hogy cápánk ne a vele együtt élő halakból vadásszon. A látványetetésnek kétféle módja van: vagy felülről, egy hosszú botról etetjük a cápát, vagy pedig merülés közben, az akvárium többi lakójával együtt eteti meg őket kollégánk. Fülöp egyébként meglehetősen félénk természetű, az akváriumban lévő búvártól fél, így nagyon ritkán veszi el a felkínált táplálékot. A félénk természete máskor is megfigyelhető, néha meg szokott ijedni a vakutól is, ezért kérjük látogatóinktól, hogy az akváriumoknál csak vaku nélkül készítsenek fényképeket!

anti04

A cápaetetéskor a nagy akvárium többi lakója is szívesen fogyaszt a felkínált táplálékból

A feketeúszója szirticápa a szabad természetben egyike a leggyakoribb cápafajoknak. Ennek ellenére, mivel ipari mértékben halásszák és húsát előszeretettel fogyasztják, állományának nagysága fokozatosan csökkenő tendenciát mutat. Fogságban viszonylag könnyen tartható, a vadon befogott példányok is hamar hozzászoknak az akváriumi körülményekhez. Eme tulajdonságának, valamint viszonylag kis termetének köszönhetően, a feketeúszójú szirticápa a leggyakoribb és a legkedveltebb állandóan úszó életmódot folytató cápafaj a világ állatkertjeiben és akváriumaiban. Mesterséges körülmények között történő szaporodására is többször volt már példa. A feketeúszója szirticápa egyike azon kevés halfajnak, melyet az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartanak és tenyésztenek. Magyarországon jelenleg csupán két állatkertben tartanak ilyen cápákat, a pécsi Fülöpön kívül a Nyíregyházi Állatparkban látható egy csapat ebből az érdekes állatból.