Galléros pávián | PécsZoo

Papio hamadryas

A galléros pávián örökbefogadója: Kovács Bálint Pál

CSALÁD: cerkóffélék
ELTERJEDÉS: Afrika, Szaúd-Arábia, Jemen
TÖMEG: 9.4-21.5 kg
ÉLETTARTAM: 37.5 év fogságban
ÉLŐHELY: félsivatag, szavanna
ÉLETMÓD: csoportos

Galléros pávián elterjedt Etiópiában, Szomáliában, Eritreában is. Az egyetlen pávián faj, ami a palearktikus régióban előfordul, Jemen és Szaúd-Arábia területén. Élőhelyét tekintve sokfelé fellelhető, félsivatagokban, sztyeppéken, alpesi réteken, síkságokon, és füves szavannákon is megtalálható. Az előfordulását a területen lévő alvó-és búvóhelyek mennyisége határozza meg. Etiópia egyes részein már a mezőgazdasági területeken is jelen vannak és károsítják a termést. Teljes mértékben jellemző a nemek közötti eltérés, méretben és a szőrzet színében is. A hímek alapszíne szürkésbarna, a szőrszálak az arcon bokros, ezüstös sörényt alkotnak. A nőstények olívabarna színűek. A testméret 610-762 mm, a farok hossza 382-610 mm. Az arcuk és ülőgumóik csupaszok, rózsaszínűek. A nőstényeknél az ülőgumó ivarzás esetén megduzzad, színe élénkvörössé válik. Az utódok bundája fekete egészen hat hónapos korukig. A galléros páviánnál az alapvető szociális és reproduktív egység az OMU (one male unit), a csoportban egyetlen hím van, aki háremet tart, amely 3-23 nőstényig terjedhet, de általában 7 nőstény egyed alkotja. Ez a hím párosodhat az összes nősténnyel. Olykor van még egy alárendelt hím segítő, aki azonban nem szaporodhat, néha megpróbálja átvenni a domináns szerepet.  A domináns hím agresszív, védi a nőstényeket.  A nőstények 4 éves korban, a hímek 5-6 évesen érik el az ivarérettséget. Nincs meghatározott szaporodási időszakuk. A vemhesség 172 napig tart, amely után egy utód születik. A kölyök súlya 600-900 g, az első pár hónapban teljesen függ az anyjától. Az utód gondozását a nőstények végzik. A hímek védik a nőstényt és az utódot más hímektől, meggátolják a gyerekgyilkosságot. A domináns hím lép fel agresszíven a kölykökkel szemben, akár játszik is velük. Két- három OMU alkot egy klánt. A klánok a táplálkozás szempontjából előnyösek, bizonyos forrásokért folyó versenyben fontosak. Az OMU vezetője elnyomja a nőstények közötti agressziót. A nőstények között is van hierarchia, néhány egyed központi nőstény (többet van a domináns hím közelében, aktívabb), és van perifériás nőstény (kevesebbet van a domináns hím körül). A maximális mozgáskörzetük mérete a 40 négyzetkilométer. A kommunikációjuk változatos és összetett. Vizuális jelek (szexuális: ülőgumóik mutogatása, főleg nőstényeknél; fenyegetés: fej fel-le mozgatása, bámulás szemfog kivillantása), hangjelzések (veszélyjelzés: „wahoo” hang; fogcsattogtatás, cuppogás), taktilis (megnyugtató érintések, ölelések) kommunikációs formák jellemzik. A többi főemlőshöz hasonlóan a galléros páviánnál is fontos szerepet játszik a csoporton belüli kapcsolatokban a szociális ápolás, amelyet legtöbbször a nőstény végez az OMU vezetőnek. A táplálkozásuknak köszönhetően fontos szerepük van a magterjesztésben. Mezőgazdasági területeken növényi kártevők lehetnek. Nagy állatok, agresszívek lehetnek az emberrel szemben. A faj nem fenyegetett, azonban élőhelyének pusztulása veszélybe sodorhatja.