Zászlós farkú kolobusz vagy gereza | PécsZoo

Colobus guereza

CSALÁD: Cerkóffélék (Cercopithecidae)
ELTERJEDÉS: Közép-Afrika
TÖMEG: 6-15 kg
Ellenség: Élőhelyek elvesztése, vadászat, macskafélék, csimpánz

A zászlós farkú kolobusz, más néven gereza Közép-Afrikában széles körben elterjedt majomfaj. Esőerdőkben, szárazabb vidékek erdeiben, hegyvidéki erdőkben és másodlagos, vízparti erdőkben egyaránt megtalálható. Közepes méretű majom, a nőstények súlya 6-10 kg, a robusztusabb megjelenésű, nagyobb méretű hímeké 10-15 kg. Könnyen felismerhető fekete-fehér mintázatáról. Nagy fehér bojtban végződő farka és az oldalán található, hosszú, fehér szőrszálak a fák ágai közötti közlekedésben segítik. A gerezák növényevők, elsősorban fák lombjaival táplálkoznak, ritkábban egyéb növényi részeket, például rügyeket, virágokat, fakérget vagy gyümölcsöket is esznek. A kolobuszokat olykor kacskakezű majmoknak is nevezik, mivel hüvelykujjuk elcsökevényesedett. Kis csoportokban élnek, melyeket egy kifejlett hím, több kifejlett nőstény és kölykeik alkotnak. A fiatal hímek a szülői csapat elhagyását követően gyakran alkotnak egynemű agglegénycsapatokat. A gerezák féléves vemhességi idő után szülik meg kölyküket. A kicsi színe hófehér, ez a színezet a kölyökre irányítja a felnőttek figyelmét. Gyakran egy másik családtag hordozza magán a kölyköt, így tehermentesítve az anyát. A kölyköknél körülbelül féléves korukban alakul ki a felnőttekre jellemző, fekete-fehér színezet. Bár a fajt nem fenyegeti a közvetlen kipusztulás veszélye, állománya korábban megritkult, mivel tetszetős bundája miatt vadászták. Napjainkban a faj fennmaradását az orvvadászat és az élőhelyek elvesztése veszélyezteti. Ez a majomfaj a csimpánz egyik kedvelt zsákmányállata. A faj fogságban akár 24 évig is élhet.