Gyapjasfejű tamarin | PécsZoo

Saguinus oedipus

CSALÁD: csuklyásmajomfélék
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
TÖMEG: 260-380 g
ÉLETTARTAM: 23 év fogságban
ÉLŐHELY: esőerdő
ÉLETMÓD: csoportos

Lisztmajmok Északnyugat-Kolumbia trópusi esőerdeiben, nyílt erdeiben, másodlagos bozóterdeiben fordul elő, a lombkoronaszintben, odúkban él. Minden élőhelyét érintő változásra igen érzékenyen reagál. Hosszú fehér színű hajkorona jellemzi, amelyről nevét is kapta, és leér egészen a válláig. Háta, válla barna színű, hasa és lábai fehérek. Hosszú farkának felső fele barna, alul pedig fekete. A kisebb majmok közé tartozik, mindössze 20–28 cm a hossza, viszont a farka hosszabb, mint a teste. Ahogy a többi karmosmajomnak, úgy neki is karmai vannak, csak a nagylábujján visel körmöt. Monogám faj. A szaporodási időszak januártól júniusig tart. A vemhesség időtartama 140 nap. Az ivarérettséget a nőstények 18 hónaposan, a hímek 24 hónaposan érik el. Évente kétszer, ikreket hoz világra a nőstény. Az utódok gondozását leginkább a hímek végzik, a kölyök születését segítik, később magukon hordozzák, csak a szoptatásnál adják a nőstényeknek. A hím általi utódgondozás azért alakult ki, mivel a nőstények 2 utódot hoznak világra és mindkettő súlya 15-20 %-a az anyjuk súlyának. Csoportosan élnek, egy csoport 1-19 egyedből állhat, de általában 3-9 egyed alkotja. A csoport egy domináns párból, és azok utódaiból áll. A csoporton belül kizárólag a domináns pár szaporodik. A kölykök gondozásában a csoport többi tagja is részt vesz, védik őket és játszanak velük. Mozgáskörzetük nagysága 7-10 hektár, területüket nemi szerveik környékén található mirigyek váladékával jelölik meg. Elsősorban rovarevő. Megfigyelték, hogy vannak olyan hangjelzéseik, amiket más esetekben nem használnak, csak a táplálékszerzésnél. Súlyosan veszélyeztetett, mivel nagyon érzékenyek az élőhelyét érintő zavarásra. Ezen kívül még az illegális kereskedelem is fenyegeti.