Hópehely muréna érkezett állatkertünkbe! | PécsZoo

Új állatfajjal bővült a Pécsi Állatkert látnivalóinak sora. A kötelező karantén idő lejárta után a mai napon mutatkozott be a nagyközönség előtt a közelmúltban érkezett hópehely murénánk!

A murénák az angolnafélék közé tartozó, leginkább a meleg vizű tengerekben előforduló halak. Egyes fajok édesvízben, illetve hideg tengerekben is megtalálhatóak. Testük megnyúlt, kígyószerű, mellúszóik hiányoznak. A murénáknak jelenleg mintegy 200 faja ismert, a legnagyobbak akár 3 m-es hosszúságúra is megnőhetnek. Az állatkertünkben is látható hópehely muréna eredeti hazája az Indonéz szigetvilág. Kistermetű murénafaj, a teljesen kifejlett egyedek testhossza 80 cm körüli.

img_0961

A mi murénánk még fiatal, növésben lévő egyed, jelenlegi hossza 25 és 30 cm közötti.

Ez a  halfaj könnyen felismerhető jellegzetes, fekete-fehér mintázatáról. A hópehely muréna elsősorban éjszaka aktív, a nappalt rejtőzködve, barlangokba, sziklahasadékokba bújva tölti. A több murénefajhoz hasonlóan ragadozó: látása viszonylag rossz, zsákmányállatait elsősorban a szaglása segítségével kutatja fel. Murénához képest viszonylag békés fajról van szó, társítani azonban csak olyan halakkal érdemes, melyeket nem tud megenni. Állatkertünkben egyelőre egy narancssávos íjhallal osztozik otthonán, terveink szerint azonban a közeljövőben újabb halfajok érkezhetnek a furcsa pároshoz.

Fiatal hópehely murénánk egyelőre még félénk, nem szokta meg új otthonát, így megpillantásához némi szerencse is szükséges. A muréna-lesre a legjobb időpont a szombatonként 13:30-tól megrendezésre kerülő látványetetési programunk, melynek keretében az akváriumok lakói (köztük cápánk is) kapják meg napi betevőjüket. Április második hétvégéjétől kezdve új murénánk etetése is megtekinthető a fenti időpontban!