Hurka és Kolbász tréningezik | PécsZoo

img_9604

Rendszeres olvasóink emlékezhetnek rá, hogy idén tavasszal két minnesotai törpemalaccal gazdagodott állatkertünk. A két kis koca jól érzi magát Pécsett, és időközben megkezdődött a velük való foglalkozás is.

A két fiatal malac október 26.-n töltötte be első életévét. Gondozóiktól tréfásan a Hurka és a Kolbász nevet kapták, azonban nem kell megijedni, belőlük egyik finomság sem fog elkészülni! A két malactestvér meglehetősen hasonlít egymásra, Kolbász egy kicsivel nagyobb méretű Hurkánál, és a jobb szeme fölött egy fekete pöttyöt visel, ami a húgánál hiányzik. Mivel a sertések rendkívül okos és tanulékony állatok, ez lehetőséget ad az állatok tréningezésére. Kitűnő szaglásukat felhasználva betaníthatók a szarvasgomba megkeresésére, de éppen a magas intelligenciájuk az, ami a kisebb termetű fajtákat ideális házi kedvenccé teszi. A Pécsi Állatkertben a törpemalacok tréningezése remek elfoglaltságot biztosít a két állat számára, hiszen így nem unatkoznak egész nap a kifutóban, ráadásul a tréningek a látogatóink számára is érdekes elfoglaltságot jelentenek. A fókák bemutatójához hasonlóan ezek a foglalkozások nem keverendők össze a cirkuszi produkciókkal: az állatok kizárólag olyan feladatokat végeznek el, amelyek természetes viselkedésformáikra épülnek.

img_9572

A tréningezés alapja a pozitív megerősítés és a jutalmazás: ha a malac megcsinálja a kért feladatot, jutalmat kap, ha nem, ez elmarad. Büntetést nem alkalmazunk náluk, pontosabban ez a jutalom megvonása, ami jelen esetben áztatott macskatáp. Ezt azért szükséges számukra beáztatni, hogy ne unjanak rá a feladatra a száraz táp ropogtatása közben. Kezdetben csak a kifutón belül zajlott a tréning, kutyák esetében már használatos módszer alapján. Először a két malacnak meg kellett barátkoznia új otthonával és gondozójával, és megtanulnia, hogy a gondozó jó barát, akitől finom falatokat kapnak. Kezdetben néhány alapvető feladatot tanultak meg, lefeküdni, pacsit adni, hallgatni a nevükre és hívásra odamenni gondozójukhoz. Ezt követően természetes viselkedésformájukat, a táplálékszerzés céljából történő túrást kihasználva megtanulták, hogy hogyan kell kis motort tolni. Az igazi feladatok csak ekkor következtek: először pórázzal, később póráz nélkül vezetve követni kellett a gondozót a kifutón kívülre.

img_9616

Mára ez a feladat is jól megy nekik, és szerencsésebb látogatóink így akár a kifutón kívül sétálva is találkozhatnak Hurkával és Kolbásszal.  Mivel zsákmányállatok, kissé félősek és ijedősek: a csimpánzoktól kifejezetten tartanak. A nagy tömeget egyelőre még nem szeretik, a következő nagy feladatuk az lesz, hogy megbarátkozzanak a látogatókkal, akár idegenek kezéből is elfogadják a felkínált táplálékot, valamint ne ijedjenek meg, ha valaki barátságosan meg szeretné őket simogatni. Hurka és Kolbász ügyes tanulónak bizonyul, bízunk benne, hogy a későbbiek során ezt a próbatételt is teljesítik majd, és így egy újabb élménnyel gazdagodhatnak nálunk a hozzánk látogatók!