Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Pécsi Állatkert. Mint ismeretes, állatkertünk teljes felújítás miatt két évig zárva tartott a nagyközönség előtt, és 2016 májusában nyitotta meg újra kapuit. A rekonstrukciót követően tehát a 2017-es volt az első évünk, melyben végig nyitva tartottunk látogatóink számára.

A Pécsi Állatkert alapterülete a felújítás során egy minimális területbővítéssel 4 ha-ra nőtt. A MÁSZ (Magyar Állatkertek Szövetsége) tagjai között így a miénk az egyik legkisebb alapterületű állatkert, a kis terület ellenére azonban a legtöbb, hasonló nagyságú állatkerthez viszonyítva gazdag állatgyűjteménnyel rendelkezünk. Célunk nem is a nagy állatkertté válás: azt szeretnénk, ha látogatóink otthonosan éreznék magukat nálunk, és akár évente több alkalommal is visszalátogatnának családias kis állatkertünkbe.

img_2464

2017-ben megnyitottuk a maki kifutót látogatóink előtt. Ez az első olyan bemutató állatkertünkben, melyben lehetőség van a madagaszkári félmajmok között sétálni.

2017 annak jegyében telt, hogy családbarát állatkertté váljunk. Ennek keretein belül felfestésre került nálunk egy babakocsival ajánlott útvonal, mely a térképünkön is szerepel. A My Baby Hug jóvoltából babahordozókat is kölcsönözhetnek látogatóink az állatkerti sétához. A gyermekek biztonsága érdekében több helyen új biztonsági korlátok kerültek kialakításra és sövénysor került beültetésre.  Az Akvárium-Terráriumban kisebb látogatóink kényelmét szolgálják a fellépők, melyek segítségével a magasabban lévő akváriumok és terráriumok lakói is könnyen megfigyelhetőek. Év közben több jótékonysági rendezvényt is szerveztünk, több alkalommal volt nálunk véradás, december első hétvégéjén pedig hagyományteremtő karácsonyi ajándékgyűjtést tartottunk.

img_5970

Mozgalmas évet zártak a szurikáták: új egyedek érkeztek és kölykök is születtek a csapatban

Állatkertünk igyekszik különösen nagy hangsúlyt fektetni az oktatásra, a zoopedagógiára. Örülünk annak, hogy az előző évhez hasonlóan 2017-ben is ilyen sokan vettek részt zoo-táborainkon, melyek közül egyet- szintén hagyományteremtő módon- immár kifejezetten az óvodás korosztály számára rendeztünk meg. Népszerűek születésnapi programjaink, óvodások, iskolások számára tartott csoportvezetéseink. Kezdeményezésünk révén a  2016-2017-es tanév során minden pécsi általános iskola alsó tagozatos osztályai számára biztosítottunk egy ingyenes zoopedagógiai foglalkozást. Népszerűnek bizonyultak különböző családi programjaink, a Medve Napok, a Víz Világnapja, a Gyermeknap, az Állatkertek Éjszakája, vagy éppen az állatkerti Halloween.

antinak10

Állatkertünk népszerű programjai közé tartoznak a látványetetések. Az aktuális etetések időpontjait elérheti honlapunkon, a Programok/Látványetetések menüpont alatt!

2017-ben két olyan eseménynek is örülhettünk, mely nagy megtiszteltetetés állatkertünk számára: ebben az évben a Pécsi Állatkert rendezhette meg a Magyar Állatkertek Szövetségének éves Zoopedagógiai Konferenciáját. A kontinens legrangosabb állatkertes szervezete, az EAZA (Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége) ideiglenes tagságát is elnyerte állatkertünk, reményeink szerint néhány év múlva kiérdemelhetjük a teljes jogú tagságot is. Célunk, hogy a jövőben tovább erősítsük a Pécsi Állatkert családbarát jellegét, e mellet továbbra is az állatkerti oktatást tartjuk egyik fő feladatunknak. Reméljük, látogatóink 2018-ban is örömmel látogatnak el a megújuló Pécsi Állatkertbe!

dscn5164

Állatkertünkben a 2017-es évben született először zászlós farkú kolobusz

A 2017-es évben számos új állatfajjal és számos újszülöttel gyarapodott állatkertünk. Az új állatfajoknak se szeri, se száma, egyebek mellett nyílméregbékákkal, vöröstorkú anoliszokkal, sisakos-és párduckaméleonokkal, hópehely murénával, tűzhalakkal, csikóhalakkal, galléros gyíkokkal, nagy marákkal, valamint már meglévő fajokhoz érkező új egyedekként szurikátákkal és minnesotai törpe disznókkal gazdagodott gyűjteményünk. Néhány olyan állatfaj is érkezett hozzánk, melyek korábban soha nem voltak láthatóak a Pécsi Állatkert közel 60 éves történelme során: először 2017-től találkozhatnak nálunk látogatóink nagy szőröstatuval, foltos hiénával, kis pandával, vörös varival és zászlós farkú kolobusszal. A legnépszerűbb új lakónknak kétséget kizáróan Donka, a Németországból érkezett új nőstény borjúfóka számít. A szaporulatra sem lehet panasz, hiszen többek között szurikátakölykök, mókusmajmok, kecskegidák, lámák, amerikai bölény, prérikutyák , nagy marák, kék pávák, sisakos baziliszkuszok és kubai karcsú boák születtek, illetve keltek nálunk. Állatkertünk történelme során először szaporodott a kék-sárga ara és a zászlós farkú kolobusz.