Geochelone elegans

CSALÁD: szárazföldi-teknősfélék
ELTERJEDÉS: India, Srí Lanka, Pakisztán
ÉLŐHELY: lombhullató erdő
TÁPLÁLKOZÁS: növényevő

Nevét a páncélja mintázatáról kapta. Élőhelyét tekintve nem válogatós, a nedves, lombhullató erdőket, de a félsivatagos területeket is kedveli. A nőstény általában nagyobbra nő a hímnél, elérheti a 25-30 cm-t is. Növényevő, táplálékszegény időszakban inaktív állapotot vesz fel. Jelentős magterjesztő. Az illegális állatkereskedelem célfaja. Mintázata és kis mérete miatt népszerű hobbiállat. Malajziában és Kínában élelmiszerként és hagyományos kínai gyógyszerként használják. Különösen fogékony a betegségekre.