Psittacus erithacus

CSALÁD: Papagájfélék (Psittacidae)
ELTERJEDÉS: Közép- és Nyugat- Afrika
TÖMEG: 407 g
ÉLETTARTAM: Vadon 23 év, fogságban 45 év
ÉLŐHELY: Ligeterdő
ÉLETMÓD: Csoportosan

Más néven szürke papagáj. Közép- és Nyugat-Afrikán kívül Príncipe  szigetén is megtalálható. Leginkább a nedves, síkvidéki erdőket kedveli, de akár 2200 m-es tengerszint feletti magasságig is felhatolhat. Olykor erdőszéleken, tisztásokon, ligeterdőkben, fás szavannákon, művelt területeken vagy  kertekben is találkozhatunk vele, nem érzékeny az emberi zavarásra. Kedveli a víz közelében található fészkelőhelyeket.  A jákó tollazata és szeme szürke színű, szemét fehér színű foltok veszik körül. Csőre fekete, faroktollai vörös színűek.  Több alfaja ismert, melyek elterjedési területük mellett némiképp színükben is különböznek egymástól. A jákó az egyik legnagyobb afrikai papagájfaj, teste 33 cm hosszú, szárnyfesztávolsága átlagosan 46-52 cm. Növényevő madárfaj, fontos magterjesztő. Több ragadozó természetes zsákmányállata, így alapvetően félénk, bizalmatlan természetű. Csoportosan fészkel, egy fán csak egy család található. Fészkét faodvakban alakítja ki, olykor más madár elhagyott fészkét foglalja el. Monogám faj, egész életre választ magának párt.  Az ivarérettséget viszonylag későn, 3-5 éves korában éri el. Udvarláskor a hím az odú körül repked, táplálékot visz a párjának és lágy, monoton dallamot fütyül. Fogságban tartott madaraknál megfigyelték, hogy a hím eteti a nőstényt párzás után,  e mellett mindkét nem részt vesz a párzási táncban, ami a szárny mozgatásából áll. A jákók egy évben 1-2 alkalommal költenek, a fészekalj 3-5 kerekded tojásból áll, melyekből 30 nap alatt kelnek ki a fiókák. A kotlás során csak a nőstény ül a tojásokon, eközben a hím táplálja. A kikelő utódokat mindkét szülő felváltva gondozza és eteti. A fiatal madarak sokáig a családi csoportban maradnak, csupán az ivarérettség elérésekor hagyják el szüleiket. A jákó az egyik legintelligensebb papagájfaj,  problémamegoldó képessége fejlett, e mellett a legjobb hangutánzó a papagájok között. A szürke papagájok a szabad természetben hangjelzésekkel kommunikálnak egymással, pl. táplálékszerzéskor vagy ha alkonyatkor visszatérnek a fészekhez, illetve vannak különböző hangok riasztásra, párzásra, élelmiszer koldulásra is. Megfigyelték, hogy a fogságban tartott egyedek képesek megkülönböztetni a zenék frekvenciáját. Egyes jákók több száz szavas szókincset elsajátíthatnak, e meleltt képesek más állatok és tárgyak (pl. kapucsengő, ragadozó madarak) hangját is utánozni.  A leghíresebb jákó, Alex intelligenciája megfelelt egy tengeri emlősének, majoménak vagy 4-6 éves gyerekének. Képes volt megkülönböztetni 50 különböző tárgyat és 7  különböző színt. Természetes élőhelyén vadásszak, e mellett fennmaradását a természetes élőhelyek elvesztése és az illegális állatkereskedelem veszélyezteti. Kedvelt hobbiállat, tartásánál azonban nem árt figyelembe venni, hogy igazán jól csak tágas férőhelyen, párban vagy csapatban tartva érzi magát. Ha egyedül van tartva, sokkal több gondoskodást igényel. Ha a tartási körülmények nem megfelelőek, a madár könnyen agresszívvé válhat, és rendellenes viselkedési formák (pl. tolltépés) is megjelenhet. A legtöbb nagytestű papagájfajhoz hasonlóan jákó csak CITES-papír birtokában tartható.