Capra hircus hircus

Minerva, a kameruni törpekecske örökbefogadója: Nagy Patrik

CSALÁD: Tülkösszarvúak (Bovidae)
ELTERJEDÉS: Nyugat-Afrika
TÖMEG: 24-39 kg
ÉLETTARTAM: 15 év
ÉLŐHELY: Füves területek
ÉLETMÓD: Csoportos

Eredeti előfordulási területe Nyugat-Afrika, Guinea környéke és Kamerun, mára azonban világszerte elterjedt hobbiállattá vált. Több kutató a vadkecske első domesztikált változatának tartja. Az őshonos lakosságnak a kameruni törpekecske az egyetlen olyan háziállata, amelyet haszonállatként tartanak és a tejéért, húsáért tenyésztik. A törpekecske sokféle élőhelyen előfordul, Szinte bármilyen füves területen megél.  Az egyik legkisebb méretű kecskefajta, testhossza 41 és 58 cm között változik. A hímek (bakok)  nagyobbak és robosztusabbak a nőstényeknél, valamint szarvuk és szakálluk is nagyobb. Színük változatos, a leggyakoribbak az őzbarna és a fekete példányok, de nem ritkák a tarka színű törpekecskék sem. Csapatokban élnek, melyek állhatnak csak nőstényekből vagy csak bakokból, a vegyes ivarú csapatok a leggyakoribbak. A csapat tagjai többféleképpen kommunikálnak egymással, hangadással, testtartással és szaganyagokkal. A bakok a párzási időszakban erőteljes szagot árasztanak magukból.  Poligám faj, a hím több nősténnyel is párosodhat. Növényevő, kérődző állat. Táplálék szempontjából nem válogatós, szinte bármilyen silány növényi résszel beéri, amihez hozzá tud jutni. Mivel ügyes mászó, gyakran megfigyelhető az akáciafák ágai között legelő törpekecske-csapat. A nyár végétől tél elejéig tartó párzási időszakban a bakok versenyeznek egymással a nőstények kegyeiért, szarvuk összecsapásával harcolnak egymással. A vemhesség 145-152 napig tart, melynek lejárta után 1-5 gida születik egyszerre, leggyakrabban 1-2. A gidák születésük után nem sokkal már képesek járni, és követik anyjukat. A fiatalok 10 hónapos korukig maradnak anyjukkal. A nőstények egy éves koruk körül várnak ivaréretté, a hímek gyakran ennél is hamarabb. A törpekecske több ragadozó kedvelt zsákmányállata. Ha sarokba szorítják, szarvával öklelve védekezik támadója ellen. Afrikában a kecskék túllegeltetése számos természetvédelmi problémát vet fel, pl. az elsivatagosodást és a vadon élő állatokra gyakorolt veszélyt.  A kecske fontos, többhasznú haszonállat, tejéért, húsáért, szőréért és bőréért tenyésztik.