Tiliqua scincoides

CSALÁD: vakondgyíkfélék
ELTERJEDÉS: Ausztrália, Új-Guinea, Tasmánia
ÉLŐHELY: félsivatag, cserjés
TÁPLÁLKOZÁS: mindenevő

Ausztráliában őshonos hüllő. Nevét, hosszú, kék nyelvéről kapta. Bőre sima, teste robosztus, hengeres, lábai rövidek.  Testhossza 50 cm. A fiatal egyedekre változatos testszín jellemző, ez segíti őket a rejtőzködésben. Álelevenszülő, azaz tojásait teste melegében kelti ki. Veszély esetén képes ledobni farkát. 9-14 évig élhet. A természetben többnyire növényeket fogyaszt, de fogságban leginkább hússal táplálják. Egyik legkedveltebb táplálékforrása a jó minőségű kutyaeledel. Kezessége, szelídsége miatt  igen kedvelt hobbiállat. Nem szerepel a kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.