Kétkarmú teknős | PécsZoo

Carettochelys insculpta

Coca, a kétkarmú teknős örökbefogadója: Németh Luca

CSALÁD: Kétkarmúteknős-félék
ELTERJEDÉS: Indonézia, Pápua Új-Guinea, Ausztrália
ÉLETTARTAM: 20 év
ÉLŐHELY: mocsarak, tavak, folyók
TÁPLÁLKOZÁS: mindenevő

Más néven malacképű teknős. A kétkarmúteknős-félék korábban népes családjának egyetlen napjainkra fent maradt képviselője. Nagy termetű teknősfaj, hátpáncéljának hossza elérheti a 70 centimétert is. Testének nagy része szürke vagy szürkésbarna, hasa fehér. Édesvízi faj, mely az enyhén sós vizet is képes elviselni, olykor folyótorkolatokban is megtalálható. Szinte teljesen vízi életmódot folytat, egyedül a nőstény hagyja el a vizet tojásrakás idején. Végtagjai uszonyszerűek, emiatt jobban hasonlít a tengeri teknősökhöz, mint az édesvíziekhez.  Kiválóan úszik, hátsó végtagjait evezés mellett kormányzásra is használja. Mellső uszonyain két-két karmot visel. A lágyhéjú teknősök távoli rokona, páncélja némileg keményebb, mint a lágyhéjú teknősöké, a többi édesvízi teknősfaj páncéljától viszont puhább. Hosszúkás, húsos disznószerű orra (melyről a faj az egyik nevét kapta) segítségével levegővételkor egész teste a víz alatt maradhat, így könnyebben el tud rejtőzni a ragadozók elől. Mindenevő, táplálékának fő részét  vízbe hulló gyümölcsök alkotják, de a növényi eredetű táplálék mellett rovarokat, halakat, rákokat és puhatestűeket is fogyaszt.