Kis kenguruk az erszényekben | PécsZoo
dscn6766

Ismerkedés a külvilággal

Állatkertünkben a tavasz egyik biztos eljövetelének tekinthető, ha a kis kenguruk kíváncsi fejei elkezdenek kitekintgetni a külvilágra. A kenguru szó hallatán sokaknak a legnagyobb testű faj, a vörös óriáskenguru (Macropus rufus) jut eszébe, melynek kifejlett hímjei teljesen felegyenesedve elérhetik a 2 méteres magasságot is. A valóságban több tucatnyi kengurufaj ismert, melyek testméretben jelentősen eltérnek egymástól. A Pécsi Állatkertben egy közös kifutóban két különböző fajjal is találkozhatnak az érdeklődők: a törpe, más néven Derby-kenguru (Macropus eugenii) a kistestű fajok közé tartozik, míg a Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) a közepes méretű kengurukat képviseli. A hímek nagyobbak a nőstényeknél, testhosszuk elérheti a 90 cm-t, farkuk még egyszer ekkora, súlyuk pedig megközelíti a 30 kg-ot. Bennett-kenguruink csapata két újszülöttel gazdagodott a közelmúltban, jelen írásunkban őket szeretnénk bemutatni.

A Bennett-kenguru Ausztrália délkeleti részén és Tasmániában őshonos kengurufaj. Bozótos területek és eukaliptuszerdők lakója. Magányosan vagy kis csapatokban él, ha megfelelő a terület táplálékellátottsága, nagyobb csapatok is kialakulhatnak. A több kengurufajhoz hasonlóan növényevő, fő táplálékát különböző fűfélék alkotják, de olykor más növényi eredetű táplálékot is elfogyaszt. Jól bírja az európai klímát, kontinensünk több pontjára (pl. Nagy-Britanniába) betelepítették. Jelenleg a Bennett-kenguru számít a legkedveltebb kengurufajnak Európa állatkertjeiben, de újabban magánszemélyeknél, házi kedvencként tartva is találkozhatunk vele. Fogságban viszonylag gyakoriak az albínó egyedek.

dscn6770

Kengurucsapat a Pécsi Állatkertben

A Bennett-kenguru vemhességi ideje meglehetősen rövid ideig, mindössze 30-40 napig tart. Ezt követően egyetlen, aprócska kölyök születik, aki mindössze pár g-ot nyom születésekor és kb. akkora, mint egy dongó. A kicsi születése után rögtön anyja erszényébe mászik, melyben a anya csupán annyival segíti, hogy lenyalogatja az erszény körül a szőrét- a hatalmas utat a kölyöknek egyedül kell megtennie.

img_4107

Bennet-kenguruink szárazföldi teknősökkel és a képen látható törpe kengurukkal osztják meg külső kifutójukat. A törpe kenguru egyike azon állatfajoknak, melyeket állatkertünk a ESB (Európai Törzskönyvi Program)keretein belül tart.

Az erszényben rátapad anyja csecsbimbójára, és szopni kezd. 9 hónapos korukban hagyja el először az erszényt-, vagyis a mi kis kenguruink voltaképpen még a tavalyi évben jöttek a világra! Előfordulhat, hogy egy anyának két kölyke is van egyszerre: egy pici az erszényben, és egy nagyobbacska, aki még visszajár anyjához. A kölykök kb. egy éves korukig maradnak anyjukkal, ez után önálló életet kezdenek.

A Pécsi Állatkert évtizedek óta tart Bennett-kengurukat. Az elmúlt pár évben egy új, fiatal példányokból álló csapatot alakítottunk ki: a pécsi születésű hímünk mellé Németországból, a Straubing-i állatkertből és Horvátországból, az Eszéki Állatkertből érkeztek fiatal nőstények. A három nőstény közül kettőnek már a tavalyi évben is születtek kölykei, melyek időközben felcseperedve másik állatkertbe költöztek. Az idei évben szintén két nőstényünk nézett anyai örömök elé- kis szerencsével a kis kengurukat már látogatóink is láthatják!