Közönséges selyemmajom | PécsZoo

Callithrix jacchus

CSALÁD: csuklyásmajomfélék
ELTERJEDÉS: Észak- és Délkelet- Brazília
TÖMEG: 300-360 g
ÉLETTARTAM: 10-16 év
ÉLŐHELY: esőerdő
ÉLETMÓD: csoportos

A közönséges selyemmajom újvilági főemlős. Eredetileg csak Brazília északkeleti részén fordult elő, azonban ma már Brazília délkeleti részén is megtalálható. A legkülönbözőbb erdőkben fellelhető, de leggyakrabban a tengerparti esőerdők lakója. Néha még ültetvényekre is beköltözik. Leginkább erdőszéleken fordul elő. A selyemmajom 12-15 cm hosszú, farka 29.5- 35 cm. A legszembetűnőbb tulajdonsága a fehér, bojtos füle és homlokát díszítő fehér folt. Teste foltos szürkésbarna, feje búbja feketés, hátán világos csíkok futnak végig, farka szürke-fehér gyűrűs. Végtagjai rövidek, lábain karmokkal; csak a nagylábujja visel körmöt, könnyen mozog a fákon. Fogazata és vakbele is a főként gyümölcs alapú táplálkozáshoz alkalmazkodott. Korábban monogámnak gondolták, azonban a közelmúltban kiderült, hogy az oroszlánmajmokhoz és más selyemmajom fajokhoz hasonlóan poliandria jellemzi. A domináns nőstény több hímmel is párzik. A vemhesség 148 napig tart, ami után általában ikrek születnek. A kölykök nagyméretűek, testsúlyuk akár a nőstény súlyának 40 %-a is lehet. A hímek, sőt a csoport többi tagja is segít az utódgondozásban.  A csoportok 2-13 egyedből állnak, ami általában 1 domináns nőstényből és két hímből, illetve utódaikból áll. A karmosmajomformákra jellemzően a hímek és a testvérek is részt vesznek a kölyök gondozásában, ami szükséges a túléléséhez. Állatkertekben népszerű faj, élőhelyén gyakran károsítja az ültetvények terményeit. Élőhelyének pusztulása, szennyezése fenyegeti. Sokáig nagyon keveset tudtunk erről a fajról. A vadonban illetve fogságban teljesen eltérő módon viselkedik, például életmódját (monogám, poligám) tekintve.