Epicrates angulifer

CSALÁD: boafélék
ELTERJEDÉS: Kuba
ÉLŐHELY: trópusi erdő
TÁPLÁLKOZÁS: ragadozó

Kubában őshonos kígyófaj, trópusi erdők lakója. Viszonylag sok időt tölt a fák ágai között. Színezete elterjedési területétől függően változó.  Közepes méretű óriáskígyó, testhossza  2-4,8 méter között változik. Fő táplálékállatait különböző  madarak, rágcsálók és denevérek alkotják, de ritkábban kisebb kígyókat is elfogyaszt. Előszeretettel vadászik éjszaka, ilyenkor nagy segítségére van a gödörszerv, amely a kígyókra általánosan jellemző hőérzékelő szerv. Álelevenszülő, a tojások a nőstény testében kelnek ki. A kubai karcsú boa vadonbéli állománya napjainkra megritkult. A helyi lakosok irtják, mivel olykor baromfira is vadászik, e mellett élőhelyeinek elvesztése is veszélyezteti fennmaradását. Könnyen kereszteződik közeli rokonával, a jamaikai karcsú boával, ez szintén nagy veszélyt jelent a tisztavérű vadon élő állomány fennmaradására nézve. Nemzetközi kereskedelme korlátozott.