Láma | PécsZoo

Lama glama

A láma örökbefogadói: Gács Boróka, Török Zoltán és születendő gyermekük

CSALÁD: tevefélék
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
TÖMEG: 130-155 kg
ÉLETTARTAM: 15-20 év
ÉLŐHELY: cserjés, füves területek
ÉLETMÓD: csoportos

A láma eredeti elterjedési területe az Andok-hegységben van. A kereskedelemnek és háziasításnak köszönhetően Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában is megtalálható. Nélkülözhetetlen teherhordó állat Argentínában, Ecuadorban, Chilében, Bolíviában és Peruban. Eredeti élőhelyén, a fennsíkon cserjés, füves területen, 4000 méterig fordul elő. Ahogy a többi tevefélére, a lámára is hosszú nyak és végtagok jellemzőek. Hosszú, bozontos vörösesbarna szőrzete van, amit fehér vagy sárga foltok tarkítanak. A többi teveféléhez hasonlóan talppárnái vannak. Felső ajka hasított, és nagyon mozgékony. Nagyméretű emlős, vállmagassága 1.21 méter, hossza 1.2 méter. Magas hemoglobinszint és ovális alakú vörösvértest jellemző, így alkalmazkodott a nagy tengerszint feletti magassághoz. Poligám faj, a hím úgymond háremet tart, ami 6 nőstényből áll. Territóriumát agresszíven védi. Nincs konkrét szaporodási időszak, de inkább nyár végén, kora ősszel párzik. Párzás után a nőstényeknél indukált ovuláció játszódik le, ahol a közösülés után 24-36 órával lökődik ki a petesejt. A vemhesség 360 napig tart, egy utódot hoz a világra, évente egyszer. A kölyök a egy órával születése után már képes szaladni. Az újszülött láma súlya körülbelül 10 kg, a nőstény négy hónapig gondozza. Az ivarérettséget két évesen érik el. Az utódgondozást a nőstény végzi. A hím a területet védi a ragadozóktól és az idegen hímektől, valamint az élelemforrást biztosítja. Társas, barátságos állatok. A csoportok maximum 20 egyedből állhatnak. A csoportot a domináns hím vezeti, agresszíven védi pozícióját, dominancia harcokat vív. Különféle hangjelzéseket használnak kommunikációra, figyelmeztetésre. Ha fenyegetve érzik magukat rúgnak, harapnak, köpködnek. Ha a lámákat egy területen tartják juhokkal, kecskékkel befogadják a családi csoportba és védik is őket, gyakran őrállatnak használják a juhokat, kecskéket. A területük jelölésére széklet és egyéb illatjelzéseket használnak. Vizuális kommunikációra a különböző testtartások szolgálnak. Növényevő, kérődző állatok, három gyomra van. Naponta 2-3 liter vizet fogyaszt. Háziállatként ugyanazt az étrendjük, mint a kecskéknek, juhoknak. Gazdaságilag fontosak egyrészt, mint háziállat, másrészt vastag, durva gyapjúja miatt értékes. Kétévente nyírják őket, ami körülbelül 3 kg gyapjú. Először teherhordó állatként alkalmazták, mert képes naponta 60 kg terhet vinni 30 km hosszan.