Légy résen! | PécsZoo

Újabb különleges állatokkal, három résteknőssel gazdagodott a Pécsi Állatkert gyűjteménye! Az állatok valójában már tavasszal megérkeztek hozzánk, eddig azonban látogatók elől elzárt férőhelyen éltek. A kötelező karantén idő lejárta után sikeresen megtörtént összeszoktatásuk a már régebb óta nálunk élő fajtársukkal és a résteknősöknek is otthont adó társas terrárium többi lakójával, így immár látogatóink is megtekinthetik új lakóinkat!

img_7044

Felülről lefelé nézve: fiatal résteknős, kifejlett résteknős, indiai csillagteknősök

A résteknős (Malacochersus tornieri) az egyik legkülönlegesebb szárazföldi teknősfaj. A szabad természetben Kelet-Afrikában őshonos, elsősorban 1800-2000 méteres tengerszint feletti magasságig található meg. Hegységek lakója, a növényekben gazdag hegyi szavannák, sziklás fennsíkok lakója. Kedveli azokat a területeket, ahol megfelelő számban található számára búvóhely. Egy kifejlett résteknős páncélja maximum 20 cm hosszú, súlya 60 dkg közötti. A faj különleges tulajdonsága, hogy teste felülről és alulról lapított: egy résteknős mindössze 3-4 cm magas! A lapos páncél segítségével könnyen megkülönböztethető a többi szárazföldi teknőstől, melyek domború páncélt viselnek. A szokatlan testalkatnak a védekezésben van szerepe: ragadozó támadása esetén a résteknős kövek közötti résekbe, repedésekbe húzódik, majd felfújja magát, így teljesen betöltve a rést. Ezzel megnehezíti támadója dolgát, hiszen innen szinte lehetetlen kipiszkálni az állatot. Az angol nyelvterületen lapos páncélja miatt pancake tortoise-nek, vagyis “palacsintateknősnek” nevezik ezt a fajt. A résteknősök növényevő állatok, kedvenc táplálékukat különböző fűfélék alkotják. Ritkábban más növényeket és rovarokat is fogyasztanak. A nemek megkülönböztetése kifejlett korban viszonylag könnyű, a nőstények nagyobbak és farkuk is más formájú, mint a hímeké. Különleges testalkatuk miatt a nőstény résteknősök egyszerre nagyon kevés, mindössze 1-2 tojást raknak le, egy évben azonban több fészekaljuk is lehet.

img_7040

A fiatal résteknősöket könnyű megkülönböztetni a kifejlett állattól: hátukat szabálytalan mintázat borítja, mely minden egyes példánynál más-és más formájú. Ez a mintázat a kifejlett állatoknál elhalványul, szinte észrevehetetlen lesz. A felületes szemlélő így tréfásan akár arra is gondolhat, hogy új lakóink valójában a résteknős és a csillagteknős nászából született állatok.

A résteknősök napjainkban veszélyeztetett állatnak számítanak, a fő veszélyeztető tényező az illegális állatkereskedelem és a vadászat. Ez a teknősfaj természetes élőhelyen több országban is védelmet élvez, az európai állatkertek pedig összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik a fajt. A program keretein belül érkezhettek meg az új példányok állatkertünkbe. Látogatóink már eddig is találkozhattak résteknőssel nálunk, korábban egy magányos nőstényt tartottunk, aki 15 éve költözött az egykori belvárosi Akvárium-Terrárium bemutatóba. Bár földrajzilag teljesen eltérő területről származnak, a magányos résteknőst annak idején indiai csillagteknősökkel (Geochelone elegans) társították. A két faj összeszoktatása jó sikerült, olyannyira, hogy napjainkban, az új állatkertben található bemutatóban is közös férőhelyen láthatják ezt a két teknősfajt vendégeink. Bár csillagteknősökből jelenleg két hímet tartunk, nem kívánatos szaporulattól nem kell tartani, hiszen a két faj annyira távol áll egymástól rendszertanilag, hogy nem tudnak egymással kereszteződni. Magányos résteknősünkhöz mindenképpen szerettünk volna fajtársakat hozni, így az ESB-program keretein belül idén tavasszal három új példány érkezhetett hozzánk Hollandiából, a Rotterdami Állatkertből. A három ismeretlen nemű résteknős még meglehetősen fiatal állatnak számít, 2016-ban, illetve 2015-ben keltek ki a tojásból, három különböző fészekaljból. A kötelező karantén idő lejárta után sikeresen megtörtént az összeszoktatásuk a már régebb óta nálunk élő példánnyal és a terrárium többi lakójával, a csillagteknősökkel és egy sisakos baziliszkusszal (Basiliscus plumifrons). Bízunk abban, hogy felnövekedve egy sikeres tenyészcsapatot  fognak alkotni új állataink, és idővel a Pécsi Állatkertben is születhetnek majd kis résteknősök!