Malacunk van! | PécsZoo

img_1432

Nemrég nagy öröm érte állatkertünket, hiszen közel 60 éves történelmünk során először örvendeztettek meg minket szaporulattal a varacskos disznók! A két újszülött a tavalyi év végén, december 28.-án látta meg a napvilágot. Ez idáig a fűtött Afrika-Házban töltötték idejük nagy részét, és csupán a napokban, miután kellően megerősödtek, engedtük ki őket a nagy külső kifutóra. A  két kismalac (melyek mindketten kocának bizonyultak) anyjuk óvó tekintetétől vezérelve hamar megbarátkozott a kinti világgal, és önfeledt játékba kezdett. Látogatóink egyelőre csak jó időben láthatják őket a zebrák melletti kifutóban, kedvezőtlen időjárás esetén a malacok egészségének megóvása érdekében a fűthető belső férőhelyen tartózkodik a család!

img_1439

A varacskos disznónak napjainkban két faját ismeri a tudomány, melyeket a legutóbbi időkig csupán egyazon faj két alfajának véltek: a sivatagi varacskos disznót és az állatkertünkben is látható szavannai varacskos disznót. A varacskos disznók Afrika lakói, a szavannai varacskos disznó a Szaharától délre eső szavannák, bokros területek lakója. Kinézete jelentősen különbözik a legtöbb sertésféléétől: fejének két oldalán 2-2 nagy méretű, szemölcsre emlékeztető kinövés található, melyekről a faj a nevét kapta. Ezek a kinövések a kanoknál jóval nagyobbak, mint a kocáknál, ezen kívül a hímek nagyobb testméretükkel és nagyobb méretű agyaraikkal is különböznek a nőstényektől. A kanok agyarai akár a 25 cm-es hosszúságot is elérik. A varacskos disznók további jellegzetessége, hogy hátukon hosszú szőrökből álló sörényt viselnek. Társas életmódú állatok, kis kondákban élnek, melyek egy kanból, egy vagy több kocából és malacaikból állnak. Egyedülálló tulajdonságuk a sertésfélék között, hogy a  varacskos disznók előszeretettel foglalnak el nagyobb üregeket, sziklahasadékokat, gyakran költöznek be a földimalacok üregeibe. A disznók gyakran itt pihennek és a kocák itt hozzák világra malacaikat.

img_8039

Mint minden sertésféle, a varacskos disznó is mindenevő: egyaránt elfogyaszt leveleket, fűféléket, gyökereket, gumókat, tojásokat, rovarokat, férgeket és kisebb gerinceseket. Mivel nyakuk szokatlanul rövid, mellső lábaikon térdelve kutatnak táplálék után. A varacskos disznó több ragadozó természetes zsákmányállata, az oroszlánok, kisebb macskafélék, hiénák és hiénakutyák egyaránt vadásznak rá. Ha megriad, farkát zászlószerűen magasba tartva menekül, a csapat tagjai így jeleznek egymásnak veszély esetén. Napjainkban még nem fenyegeti a kihalás közvetlen veszélye, agyara azonban kívánatos vadásztrófea, a faj kedvelt zsákmány a vadászok körében.

img_1441

A szavannai varacskos disznó népszerű és közismert állatkerti állat, ennek ellenére ritka az európai állatkertekben. Magyarországon jelenleg a pécsivel együtt csupán két állatkertben látható. Intézményünkbe az első példányok 2016-ban érkeztek, és az állatkertünk teljes felújítását követő újranyitástól kezdve találkozhat velük a közönség.  A fajt az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik.