Megszületett az első pécsi kolobuszkölyök! | PécsZoo

Először született zászlós farkú kolobusz a Pécsi Állatkertben! Mint ismert, idén nyáron egy újabb különleges, Pécsett korábban még soha be nem mutatott állatfajjal, zászlós farkú kolobusszal, más néven gerezával gazdagodott a Pécsi Állatkert gyűjteménye. A Nyíregyházáról hozzánk költözött majomcsapat eredetileg egy kifejlett hímből, egy fiatal hímből, egy kifejlett nőstényből és a két kifejlett állat két hím kölykéből állt. Nemrég azonban tovább bővült a csapat, a két kifejlett állatunk újabb utódaként megszületett az első pécsi gerezakölyök!

dsc_0603

A kis, egyelőre  ismeretlen nemű gereza  még anyja hasába csimpaszkodik, heteknek kell eltelnie ahhoz, amíg önállóan elindul felfedezni környezetét. A kölyök különlegessége, hogy szüleitől és testvéreitől eltérően hófehér színű. Ez a gerezáknál teljesen megszokott jelenség, az újszülött várhatóan három hónapos kora körül ölti magára a felnőttekre jellemző fekete-fehér bundát. A fehér színnek az a szerepe, hogy felhívja magára a felnőtt állatok figyelmét: gyakran megfigyelhető, amint más nőstények, sőt, fiatal hímek is besegítenek az anyának a kicsi nevelésébe az által, hogy néha átveszik tőle a kölyköt. Amint megtörténik a kölyök színének megváltozása, ez az érdeklődés megszűnik iránta. Szintén érdekes jelenség, hogy a legtöbb majomfajhoz képest a gerezák viszonylag szaporák: a nőstényeknek akár minden évben születhet utóduk, a most született kölyök bátyja is csak nemrég múlt el egy éves. A kölykök elválasztása kb. hat hónapos korukban következik be, ezt követően egyre önállóbbak. Érdekesség, hogy a faj vemhességi ideje fél év,  tehát a most született kicsi még nem nálunk fogant, hanem az anyaállat már vemhesen érkezett meg hozzánk.

dsc_0604

A zászlós farkú gereza különlegessége, hogy táplálékának legnagyobb részét lomb teszi ki. A magas cellulóztartalmú étrend megemésztését speciális, négyüregű gyomra és az emésztőrendszerében élő lebontó baktériumok teszik lehetővé. A lombtakarmány mellett természetesen mást is fogyasztanak ezek a majmok, a Pécsi Állatkert csapatának az egyik nagy kedvence egy speciális, kifejezetten lombevő fajok számára gyártott keksz.

Ezt a majomfajt korábban szép bundája miatt vadászták, e mellett állománya napjainkban is csökken a vadászat és a természetes élőhelyének számító közép-afrikai esőerdők folyamatos pusztulása miatt. Az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Törzskönyvi program (ESB) keretein belül tartják és tenyésztik a fajt, éppen ezért vagyunk különösen büszkék a kicsi születésére. Bár a zord időjárás miatt a gerezacsapat jelenleg sok időt tölt a fűtött állatházban, jó időben szerencsésebb látogatóink már láthatják az újszülöttet és családját a külső kifutóban.

dsc_0599