Néhány hete valóságos mini esőerdővel találkozhatnak látogatóink a Főépület Terrárium-bemutatójában. A közelmúltban ugyanis teljesen megújult a sisakos baziliszkuszok terráriuma, mely a korábbinál jóval esztétikusabb élőhelyet nyújt ezeknek az érdekes állatoknak.

dscn5241

A sisakos baziliszkusz Közép-Amerikában és Kolumbiában őshonos gyíkfaj, trópusi esőerdők lakója. Kedveli a víz közeli területeket, előszeretettel napozik víz fölé nyúló faágakon. A sisakos baziliszkusz meglepő módon menekül a ragadozó elől: ha megriasztják, a vízbe ugrik az ágról, és képes a víz felszínén futni. Hosszú lábujjainak és a víz felhajtó erejének köszönhetően nem süllyed el a vízben, képes akár több száz métert is így megtenni. E miatt a tulajdonsága miatt a fajt Jézus Krisztus gyíkjának is nevezik. A baziliszkusz akkor sem esik kétségbe, ha elmerül a vízben: kiváló úszó.

A sisakos baziliszkusz az egyik legnagyobb méretű baziliszkuszfaj: a nőstényeknél nagyobb hímek testhossza orruk hegyétől a farkuk végéig akár a 90 cm-t is elérheti. A fajnál szembetűnő az ivari kétalakúság: a hímek sisakja jóval nagyobb méretű, e mellett testükön fehér pettyek találhatóak, hátukon pedig bőrtarajt viselnek. A baziliszkuszok kis csapatokban élnek, melyek egy hímből és egy vagy több nőstényből állnak. Nőstényeiket és territóriumukat a hímek agresszívan védik egymástól. Szapora gyíkfaj, a nőstény egy éven belül több alkalommal is rakhat tojásokat.  A sisakos baziliszkusz alapvetően rovarevő állat, de már többször megfigyelték, hogy alkalmanként más kisebb testű állatokat (pl. csigákat) és gyümölcsöket is fogyaszt.

dscn5242

A Pécsi Állatkertben a korábbi években már találkozhattak látogatóink sisakos baziliszkuszokkal,  a belvárosban található egykori Akvárium- Terráriumban.  Jelenlegi baziliszkusz-állományunk alapító egyedei az intézmény újbóli megnyitására érkeztek hozzánk.  A fiatal, három fős csapat tagjai szépen növekedtek, és időközben kiderült, hogy két hímünk és egy nőstényünk van. Sajnos a felnövekvő hímek egyre agresszívebben viselkedtek egymással, így egyiküket végül kivettük a csapatból, vele egy másik férőhelyen találkozhatnak látogatóink. A másik két egyedünk sikeres tenyészállatnak bizonyult, olyannyira, hogy a tavalyi évben nőstényünk háromszor is termékeny tojásokat rakott. Az ezekből kikelt fiatal állatok egyelőre látogatók elől elzárt férőhelyen nevelkednek, reményeink szerint azonban felnőve és megerősödve őket is be tudjuk majd mutatni vendégeinknek.  Három kifejlett állatunk azonban bármikor megtekinthető állatkertünkben. Baziliszkusz tenyészpárunk megújult terráriuma a korábbinál sokkal kényelmesebb otthont kínál lakóinak: nem csupán a berendezése újult meg, hanem az állatok számára az előzőnél jóval nagyobb medence is készült, e mellett a baziliszkuszok számára ideális tojásrakó helyek is kialakításra kerültek a bemutatóban.