Minnesotai törpemalacok érkeztek! | PécsZoo

Új lakókkal gyarapodott állatkertünk: minnesotai törpemalacok érkeztek hozzánk! Két kismalacunk egyelőre még félénk, meg kell szokniuk új otthonukat, látogatóink azonban kis szerencsével már láthatják őket az Állatsimogatóban kialakított kifutójukban!

A házi sertés (Sus scrofa domestica) az egyik legismertebb háziállat. Az évezredek során számtalan fajtája került kitenyésztésre, melyek méretben, megjelenésben, színben és testalkatban is különböznek egymástól. A különböző törpe sertésfajtákat –mint azt nevük is mutatja- kis méret jellemzi: a minnesotai törpedisznó kifejlett korában kb. 50 kg-osra nő, a kanok nagyobbak a kocánál. Ez a fajta egyre elterjedtebb hobbiállat, napjainkban egyre inkább kiszorítja a korábban hasonló célból tartott vietnámi csüngőhasú sertést. A minnesotai törpedisznót gyakran csak törpemalacnak hívják, ez a megnevezés azonban nem teljesen helyes, hiszen a malac szó magyarul a fiatal sertést jelöli, kifejlett állatra nem használatos ez a kifejezés. A magyar nyelvben törpe disznónak vagy törpe vaddisznónak (Porcula salvania)  hívják azt az  Ázsiában őshonos, vadon élő, kis méretű, kritikusan veszélyeztetett sertésfajt is, mellyel az állatkertünkben is látható háziasított törpe disznó csak távoli rokonságban áll.

dscf0610

A minnesotai törpemalac kizárólag kedvtelésből tartott állat, nem szokták a húsáért levágni. Okos, szelíd, gazdájához ragaszkodó, kertben és lakásban egyaránt tartható. Szobatisztaságra nevelhető, dolgát egy adott sarokban végzi. Kutyákkal és más háziállatokkal szemben is barátságos, megfelelő összeszoktatás után nem jelent gondot az együtt tartásuk. Igényli a társaságot, ha egyedül van tartva, sok foglalkozást, törődést igényel.

Állatkertünkben korábban már láthattak törpe disznókat látogatóink, az eddig nálunk élő állatok azonban már meglehetősen idős, nem fajtatiszta példányok. Az ő tartásukról sem mondtunk le, régi kedvenceink továbbra is láthatóak, nemrég azonban egy külön kifutóba, de tőlük nem messze, szintén az Állatsimogatóban, két új lakó érkezett. Két új minnesotai törpemalacunk március végén érkezett a Pécsi Állatkertbe, ám csak a napokban, a kötelező karanténidő lejárta költözhettek látogatók által is megtekinthető férőhelyre. Mind a ketten kocák, egy alomból született testvérek, 2016. október 26.-n látták meg a napvilágot Balassagyarmaton, a Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkban. Egyelőre még félénkek, bátortalanul pislognak ki kedvenc helyükről, a belső férőhelyükön elhelyezett kutyaházikóból. Reméljük, idővel felbátorodnak majd, és reményeink szerint a későbbiekben, barátságos természetüknek köszönhetően látogatóink akár közelebbről is megismerkedhetnek majd velük!