Mókusmajmok születtek! | PécsZoo

Szemfüles látogatóink bizonyára észrevehették, hogy a közelmúltban több újszülöttel bővült mókusmajmaink csapata! Az elmúlt időszakban ugyanis 7 kölyökkel lepett meg minket népes majomcsaládunk.

img_9803

A mókusmajmok, más néven halálfejes majmok 3 fajának mindegyike Dél-Amerika trópusi esőerdeiben  őshonos. A Pécsi Állatkertben is látható közönséges mókusmajom a kontinens északi területein fordul elő, Dél-Kolumbiától Brazília középső részéig. Idejének legnagyobb részét a fák lombkoronájában tölti, a talajszintre csak ritkán jön le. Mindenevő, a gyümölcsöktől kezdve a kisebb gerincesekig szinte bármit elfogyaszt. Állatkertünk mókusmajmainak kedvelt csemegéje a lisztkukac és a gyászbogárlárva.  A szabad természetben nagy létszámú, akár több száz példányból álló csapatok is létrejöhetnek.

img_9794

Az újszülöttekről egyelőre még nehéz fényképet készíteni: a képen egy kicsi látható a hétből, anyja hátába kapaszkodva

A Pécsi Állatkertben látható Európa egyik legnagyobb mókusmajomcsapata: a 7 kölyök érkezésével 50 fölé emelkedett közönséges mókusmajmaink száma. Bár a faj nevében szerepel a közönséges szó, fennmaradását az illegális állatkereskedelem és élőhelyeinek pusztulása veszélyezteti. Az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Program (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik a fajt. Éppen ezért nagy öröm állatkertünk számára, hogy egy rendszeresen szaporodó csapat tartásával hozzájárulhat a program sikeréhez.  A mókusmajmok érdekes tulajdonsága, hogy a szabad természetben és fogságban is szinte egyszerre, akár egy héten belül születnek meg a nőstények kölykei. A kölykök eleinte még anyjuk hátába csimpaszkodnak, várhatóan 5 és 8 hónapos koruk között válnak tőlük függetlenné.  Kis szerencsével azonban már meg lehet figyelni állatkertünk legfiatalabb lakóit a népes családban!

img_9759