Mókusmajom | PécsZoo

Saimiri sciureus sciureus

A mókusmajmok örökbefogadói: Bornemissza Adél, Weninger András Bálint, Lantos Balázs, Weninger Lilla, Pál Ramóna

Mangó, a mókusmajom örökbefogadói: Kovács Diána és Berdó Valentin

CSALÁD: csuklyásmajomfélék
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
TÖMEG: 925 g
ÉLETTARTAM: 21-27 év
ÉLŐHELY: esőerdő
ÉLETMÓD: csoportos

Dél-Amerika északi területein él, élőhelye Dél-Kolumbiától, Dél-Ecuadortól és Észak-Perutól Guyanán át Közép-Brazíliáig terjed. Nyugat-Brazíliában az Amazonas jelenti a déli határt. Trópusi esőerdőkben, másodlagos erdőkben, illetve az erdők szélén fordul elő. Leginkább a középső lombkoronaszinten fordul elő, de néha megtalálható a földön vagy a felső lombkoronaszinten. A testhossza 22–48 cm, a farok hossza 36–47 cm. Testének alapszíne sárga, szürkészöld árnyalattal, amely a hasán sárgásfehérbe megy át. Arcán és fülein a szőrzet sok helyen fehér, farka vége pedig fekete. Szájának környéke fekete. Alkarja, karja, keze és lába narancssárga. A hímeknek nagy szemfogaik vannak. Karmok helyett már körmei vannak. Szeptember- november közé tehető a szaporodási időszakuk. A vemhesség 160-170 napig tart. A nőstények 2.5 évesen, a hímek 4 évesen érik el az ivarérettséget. Az utódgondozást a nőstények végzik, a hímek nem vesznek részt benne. Csoportosan élnek, egy csoportban 300 egyed is lehet. Ezen belül mindig vannak kisebb csoportok, amik a szaporodási időszakon kívül a kor, nem és családi szerep alapján különülnek el. Ezek a csoportok a párzási időszak alatt felbomlanak. A csoport nagysága az élőhelytől is függ. Nagyon mozgékony állatok, gyakran futnak végig a faágakon. Jellemző, hogy a nőstények összefognak a hímek ellen. Azok a nőstények, amiknek nincs kölykük, egyfajta nagynéni szerepet vesznek fel. Hímek játszanak a fiatalokkal. A hímeknél is van hierarchia, viszont nem az a domináns hím, aki a legtöbbet párzik. Nem teljesen tisztázott mi az alapja a hímek hierarchiájának. A különböző csoportok között nincsenek harcok, néha együtt is előfordulnak, valószínűleg az élelemkeresés miatt. Minden lombkoronaszintben keresnek táplálékot, ami főként gyümölcs, de rovarokat is fogyasztanak. Nappal aktívak, mindig vízforrás közelében tartózkodnak. Jelenleg nem fenyegetett, de az élőhelyek pusztítása, illegális vadászat és kereskedelem könnyen veszélybe sodorhatja.