Testudo graeca

CSALÁD: szárazföldi-teknősfélék
ELTERJEDÉS: Dél-Spanyolország, Észak-Afrika, Kelet-Európa, Közel-Kelet
ÉLŐHELY: sztyepp, cserjés
TÁPLÁLKOZÁS: növényevő

Európában és Ázsiában egyaránt megtalálható szárazföldi teknősfaj. Hat alfaja ismert, melyek elterjedési terület, méret és szín alapján különíthetőek el egymástól. A hat alfaj közül kettő Európa, négy pedig Ázsia lakója. Hátpáncéljának hossza 11-35 cm között változik. Félszáraz cserjésekben, mocsaras területeken, tüskés bozótosokban, száraz erdőkben egyaránt megtalálható. Feje és végtagjai sárgásszürkék, ujjain hosszú karmok találhatóak. A nőstény a párzást követően tojásait földbe ásott üregbe rakja le. Növényevő, különféle lágyszárú növényeket és füveket fogyaszt. A faj fennmaradását napjainkban a természetes élőhelyeinek elvesztése és rombolása veszélyezteti. Mivel kedvelt hobbiállat, a vadon élő egyedek befogása  és a nemzetközi kereskedelem is veszélyt jelent a mór teknős fennmaradására nézve.