Eunectes murinus

A nagy anakonda örökbefogadója: Becsy Zsombor András

CSALÁD: boafélék
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika északi része
ÉLŐHELY: sekély víz
TÁPLÁLKOZÁS: ragadozó

Dél-Amerika trópusi területén, az Andok vonulatától keletre elterjedt. Sekély vizekben, szezonálisan elöntött füves területeken vagy mocsarakban fordul elő. A világ legnagyobb tömegű kígyója (elérheti a 180 kilogrammot). Az eddig felfedezett leghosszabb példány 7 méter körüli volt. Jól alkalmazkodott a vízi életmódhoz, szemei és orrlyukai a feje tetején helyezkednek el. Szarvast, kapibarát, vagy akár a kajmánt is elfogyasztja. Ritkábban emberre is támad. Képes kiakasztani állkapcsát, így zsákmányát egyben le tudja nyelni. Nagyobb zsákmány elfogyasztása után akár egy évig is bírja táplálék nélkül. Átlagos élettartama 10 év.