Nagy szőröstatu | PécsZoo

Chaetophractus villosus

Dömper, a nagy szőröstatu örökbefogadója: Tamás Botond

Bobcat, a nagy szőröstatu örökbefogadója: Tamás Olivér

CSALÁD: Övesállatok (Dasypodidae)
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika déli részén; Argentína, Paraguay és Bolívia területén.
TÁPLÁLKOZÁS: mindenevő

Nemzetségének legnagyobb képviselője. Legfőbb ismertetője teste hátoldalának nagy részét beborító bőrpáncél, amely az irha elcsontosodásával jött létre. A hátpáncél középső részét 7-8 mozgékony öv alkotja, amely a mozgásban segíti. A hasi oldalon bőre lágy. Nevét a hasán látható és az övek között kikandikáló, hosszú szőrszálakról kapta. Hosszú karmai segítségével könnyedén ás magának otthont, amely összetett, elágazó földalatti kamrákból is állhat. Nappal és éjszaka is aktív. Az orrában bőrredők találhatók, a föld alatt ezek akadályozzák meg a talajszemcsék tüdőbe jutását. A szaporodási időszaka tél végére, kora tavaszra tehető. A fogságban tartott példányoknál megfigyelték, hogy megfelelő körülmények mellett akár egész évben szaporodhatnak, így akár 3 alom is világra jöhet egy év alatt. A vemhesség 60-75 napig tart, ezután általában két kölyköt hoz a világra. Az ivarérettséget 9 hónaposan éri el. Fogságban akár 23 évig is élhet. Többnyire magányosan él. Szaglása kiváló, látása azonban igen gyenge. Húsáért vadásszák, páncélját különféle dísztárgyak, készítéséhez használják. A természetben kiváló szaglásának köszönhetően hamar ráakad az elhullott állatok tetemeire. A bőséges falatok reményében átmenetileg beássa magát a tetem alá, és alulról falatozik belőle.