Nagyot nőttünk! | PécsZoo

Az idei esztendőben számos újszülöttel gyarapodott a Pécsi Állatkert népes állatsereglete. Közülük szeretnénk most bemutatni néhányat, és néhány képen megmutatni, hogy mekkorát nőttek az eltelt hetek-hónapok során! (Az adott állatról  szöveg előtt a fiatalkori, a szöveg után pedig a jelenlegi fénykép látható!)

Prérikutyák

img_22431

Emlősállataink közül a legtöbb utóddal prérikutyáink leptek meg minket: az eredetileg 7 kifejlett állatból álló csapat 16 kölyökkel gyarapodott idén! Az idei szaporulat különlegessége, hogy ennél a fajnál évek óta nem születtek utódok Pécsett. A fiatalok méretben már semmivel sem maradnak le szüleiktől. Prérikutyáink feltehetőn még néhány hétig lesznek megfigyelhetőek az idei évben, amíg kellő zsírtartalékot halmoznak fel maguknak, utána, a rossz idő beköszöntével téli álomba vonulnak.

dscf0192

Szurikáták

img_5970

2017-ben öt újabb egyeddel gyarapodott állatkertünk szurikátacsapata. Az első szaporulatra sem kellett sokáig várni, hiszen még az idei évben egy négyfős almot hozott világra egyik nőstényünk. A kölykök érkezésével sajnos felbomlott a csapatban a rangsor, ezért látogatóink jelenleg két, egymás melletti házban és a hozzájuk tartozó kifutókban is szurikátákkal találkozhatnak. Négy szurikátakölykünk szépen megnőtt az elmúlt hónapok során, méretük csaknem eléri a felnőtt állatokét. Ez a faj korábban is szépen szaporodott állatkertünkben, a tavalyi kölykök Horvátországba, az Eszéki Állatkertbe költöztek.

img_8075

Nagy marák

dscn3084

Egy kisebb szünetet követően 2017 nyarán újra belekezdtünk nagy marák tartásába. A Csehországból, a Brno-i Állatkertből hozzánk kerülő háromfős csapat csupa nőstényekből állt. Az egyik állatunk azonban meglepetést tartogatott nekünk: vemhesen érkezett, és megérkezését követően két életerős kölyöknek adott életet. A kis nagy marák méretben már alig-alig maradnak el anyjuktól, napjainkban már csupán az élesebb szemű látogatóink tudják megkülönböztetni őket a kifejlett állatoktól.

img_6035

Lámák

img_5996

Az idei évben három lámacsikó is született állatkertünk népes lámacsapatában: három kis csődör, egy apától, de három különböző anyától. A kicsik lámákhoz méltóan születésüket követően néhány órán belül már lábra álltak, néhány naposan pedig már vígan futkároztak családjukkal. Érdekesség, hogy bár min a három idei újszülöttünk tarka színű, a mintázata egy kicsit mindegyiküknek különbözik- a láma ugyanis egy háziasított faj, melynek napjainkra rengeteg színváltozatát tenyésztették ki.

img_8253

A fenti képen is látható lámacsikó fiatalabb féltestvérével

Amerikai bölény

img_4463

Július 15.-én a látogatók szeme láttára hozta világra 4. borját Avarka, állatkertünk amerikai bölénytehene. A kis bölényborjú bikának bizonyult, időközben a Ben névre lett elkeresztelve. Érkezésével négy fősre bővült a Pécsi Állatkert bölénycsaládja: Avarka, az anyaállat és Brutus, az apa mellett Hodor, a tavalyi születésű bikaborjú is a csapat tagja.

dscf0205

Kék-sárga arák (más néven araraunák)

img_3973

A Pécsi Állatkertben története során először 2017-ben keltek kék-sárga arák. A néhány éve Hollandiából érkező szülők a többi papagájunktól külön röpdét kaptak idén tavasszal, mely meg is hozta a fészkelési kedvet. A két, születésekor még csupasz fióka eleinte a biztonságot nyújtó odú lakója volt, amelyet hónapokkal később, teljesen tollasan és röpképesen hagytak el. Méret tekintetében lassan utolérik szüleiket, e mellett egyelőre még kicsivel élénkebb színezetükkel is meg lehet őket különböztetni az idősebb állatoktól.

img_6731

Kék pávák

dscn3099

A nagy marákkal közös kifutóban élő kék páváknál is kopogtatott idén a gólya: pávatojónk két fiókát nevel. Bár a kicsik rengeteget nőttek kikelésük óta, méretük csak tavaszra fogja elérni a  felnőtt állatokét. Mivel színezetük ebben a korban az anyjukéhoz hasonlóan egyöntetűen barna, egyelőre még a nemüket sem sikerült megállapítani.

img_8258