Nyúlsimogató épült állatkertünkben! | PécsZoo

img_1458

Hiánypótló bemutató épült a Pécsi Állatkertben, a napokban ugyanis elkészült új Nyúlsimogatónk! A Natura 2000 Parkban kialakított területen ezentúl kicsik és nagyok egyaránt testközelből megismerkedhetnek ezekkel a közkedvelt állatokkal. A külső kifutóban korábban, alkalmanként már lehetőség volt a nyulak simogatására, ám a napokban elkészült az állatok belső férőhelye is, így most már állandó jelleggel megtekinthetik a területen törpenyulainkat látogatóink!

Kérjük Kedves Látogatóinkat, hogy a Nyúlsimogatót csak bizonyos szabályok betartása mellett használják!

  • Kérjük, a simogatóban található állatokat ne bántalmazzák, ne kergessék, ne fogják meg és ne emeljék fel őket a talajról!
  • A nyulakat semmivel (még zoo-csemegével sem!) etessék! Az állatok gondozóiktól minden szükséges táplálékot megkapnak, más eleséggel való etetésük megbetegedésükhöz, sőt, akár pusztulásukhoz vezethet!
  • Ha a nyulak úgy érzik, hogy egy időre elegük van a simogatásból, visszavonulhatnak belső férőhelyükre. Kérjük, az állatokat ide ne kövessék, ne nyúljanak be a belső férőhelyre és kívülről se piszkálják őket, ha itt tartózkodnak!
  • Gyermekek a simogatót csak felnőtt felügyelete mellett használhatják! Kérjük a szülőket és a kísérő pedagógusokat, fokozottan ügyeljenek a látogatás során a gyermekek viselkedésére, valamint a gyermekek és az állatok testi épségére!
  • A Nyúlsimogatóba kettős beléptető rendszeren keresztül lehet belépni. Kérjük, belépéskor fokozottan figyeljenek az állatokra, így megelőzhetőek az esetleges szökések! Egyszerre csak egy ajtót hagyjanak nyitva!
  • A Nyúlsimogató lakóinak biztonsága érdekében hétvégéken és más, nagy forgalmú napokon alkalmanként önkéntesek vigyáznak az állatokra. Kérjük Kedves Látogatóinkat, tartsák be az önkéntesek, illetve az Állatkert munkatársainak utasításait!
  • A Nyúlsimogatót mindenki csak saját felelősségre látogathatja!

Megértésüket köszönjük! Reméljük, a fenti szabályok betartásával kellemes időtöltést szerez Önöknek új létesítményünk!

 

dscf0517

A Nyúlsimogató épülete

Nyulak a Pécsi Állatkertben

Törpenyúl 

17904506_212187375936070_1432738100309618877_n

Minden nyúlfajta, így a különböző törpenyulak is az Európában és Észak-Afrikában őshonos üregi nyúl háziasított leszármazottai. A különböző törpenyúlfajták rendkívüli szín-és formagazdagsággal kerültek kitenyésztésre, melyről állatkertünk látogatói is meggyőződhetnek: a bemutatott példányok között akad egyszínű, tarka, rövidszőrű, hosszúszőrű, lógófülű és ún. oroszlánfejű is. Világszerte elterjedt házikedvenc, gondozása azonban sok odafigyelést és törődést igényel! Csak igazán nagy férőhelyen érzi jól magát, melynek alapterülete legalább 100 X 50 cm legyen! Az álaltok számára érdemes búvóhelyeket behelyezni, ahová elrejtőzhetnek, ha nem érzik magukat biztonságban. A különböző törpenyúlfajták eltérő méretűre nőnek, érdemes tehát még vásárlás előtt informálódni az adott fajt kifejlett méretéről! Társas állatok, több példányt érdemes beszerezni. Táplálásukra is érdemes odafigyelni, a vizes fűtől és a zöld lucernától könnyen felpuffadhatnak a nyulak! Jó minőségű magkeverékkel, nyúltápokkal, zöldeleséggel és réti szénával etessük őket! Fontos a rendszeres vízcsere is. Férőhelyük rendszeres takarítást igényel, különben egy idő után émelyítő szagot áraszt. A nyúltartást csak azoknak az állatbarátoknak ajánljuk, akik életük végéig odaadóan és elkötelezetten tudnak gondoskodni kedvenceikről!

Pannon fehér nyúl 

2012_augusztus_28

A kép forrása: http://nyulinyulnevelde.5mp.eu

A törpenyulak mellett látogatóink egy másik nyúlfajtával is megismerkedhetnek állatkertünkben. A pannon fehér nyulak állatsimogatónkban, egy számukra kialakított, saját férőhelyen kerülnek bemutatásra. A pannon fehér magyar nyúlfajta: a fajta tenyésztése és nemesítése a PATE (Pannon Agrártudományi Egyetem) Kaposvári Karán kezdődött el 1988-ban. A fajta minden egyede albínó, szemeik pirosak, szőrzetük pedig fehér. Kifejezetten hústermelés céljából kitenyésztett nyúlfajta, testtömege 4,2-4,8 kg között változik. Mint minden nyúlfajtánál, úgy a pannon fehér esetében is a hímek (bakok) nagyobbak a nőstényeknél. A fajta szaporasága jó, egy nőstény évente 5-6 alkalommal fial, az utódok száma almonként akár 8-9 is lehet. Napjainkban a pannon fehér egy elterjedőben lévő nyúlfajta, tenyésztését a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar Kisállat-tenyésztési Tanszéke koordinálja. A Kaposváron található állomány mellett időközben országszerte több tenyészet is létesült.