Nasua nasua

Az ormányos medve örökbefogadója: Dr. Cocora Beatrice

CSALÁD: Mosómedvefélék (Procyonidae)
ELTERJEDÉS: Közép- és Dél-Amerika
TÖMEG: 3-5 kg
ÉLETTARTAM: 14 év
ÉLŐHELY: Erdők
ÉLETMÓD: Magányos vagy csoportos

A vörösorrú ormányos medve Észak-Amerika déli részétől Közép-Amerikán át egészen Dél-Amerikáig megtalálható. Jó alkalmazkodóképességű faj, különböző típusú élőhelyeken elterjedt,  őserdőktől egészen száraz erdőkig és hegyvidéki erdőkig találkozhatunk vele.  Testhossza 80-130 cm, a teljes testhossz több, mint a felét a farok hossza teszi ki. A hímek nagyobbak a nőstényeknél.  Legközelebbi rokonától, a fehérorrú ormányos medvétől (Nasua narica) vörösesbarna alapszíne és sötétvörös színű orra különbözteti meg.  Csoportosan él, melyek akár 4-20 tagot is számlálhatnak. A kifejlett hímek gyakran magányosan élnek, és csak a párzási időszakban csatlakoznak a csoportokhoz. A nőstények között szoros az összetartás, gyakran kurkásszák egymást és segítenek egymásnak kölykeik felnevelésében. Az ormányos medvék nappal aktív állatok. Idejük nagy részét a fák ágain közlekedve töltik, éjszaka is a fák tetején alszanak. Gyakran kutatnak táplálék után a talajszinten közlekedve, ekkor hosszú, érzékeny orrukat használják az élelem megtalálásához. Az ormányos medve hosszú farkát fekete gyűrűk borítják, a talajszinten való közlekedés során azt a magasba tartja, így kommunikál a csapat többi tagjával. Az ormányos medvék változatos hangjelzések kibocsájtására képesek, melyek megkönnyítik a csoportos életmódot. Mindenevő, előszeretettel fogyaszt növényi eredetű táplálékot, de e mellet kifosztja a madárfészkeket, és megeszi a kisebb gerinceseket, rovarokat, férgeket is. Olykor naponta akár 2 km²-es területet is bejárhat táplálék után kutatva. A párzási időszak február-március hónapokra tehető, a vemhesség 77 napig tart. Egy alom 2-7 kölyökből áll. Az újszülöttek magatehetetlenül, mindössze  100-180 grammos súllyal születnek. Anyjuk a fák tetején fészket készít számukra, amíg elég nagyok nem lesznek ahhoz, hogy csatlakozzanak a csapat többi tagjához, vagyis 5-6 hetes korukig. Az utódok neveléséről csak a nőstény gondoskodik.  Az ivarérettséget a nőstények 2 évesen, a hímek 3 évesen érik el. A fiatal hímek kb. 2 éves korukig élnek a szülői csoporttal, ezt követően elhagyják azt.  A vörösorrú ormányos medve napjainkban még elterjedt faj, fennmaradását azonban hosszú távon az illegális vadászat veszélyeztetheti. Az őslakosok régóta vadásszák húsáért, és mivel a kölykök könnyen szelídülnek, gyakran tartják őket házi kedvencként. Az ormányos medve korábban Európa több országában, így Magyarországon is elterjedt hobbiállat volt, 2016-tól azonban invazív fajnak számít, éppen ezért magánszemélyek számára tenyésztése és árusítása tilos.