Oroszlán | PécsZoo

Panthera leo

Midra, a nőstény oroszlán örökbefogadója: Nagy Ágnes

Noni, a nőstény oroszlán örökbefogadója: Kett Veronika

Moro, a hím oroszlán örökbefogadója: Nyári Balázs

CSALÁD: macskafélék
ELTERJEDÉS: Közép- és Dél-Afrika
TÖMEG: 126-189 kg
ÉLETTARTAM: 9-16 év
ÉLŐHELY: szavanna, félsivatag
ÉLETMÓD: csoportos

Dél-és Közép-Afrika területén fordul elő, síkságokon, szavannán. A sivatagok és esőerdők kivételével megtalálható erdős, bokros, félsivatagos élőhelyen, hegyekben. Etiópiában 4240 méter magasan, a Bale-hegységben is élnek oroszlánok. Az oroszlán a nagymacskák közé tartozik, rövid homokszínű bundája van, alsó részeken fehéres, hosszú, végén bojtban végződő farok jellemzi. A kifejlett hím sörényt visel, 3 éves kortól alakul ki, színe az egész világostól a feketéig változhat. A hímek nagyobbak a nőstényeknél. A legnehezebb hím példány, ami vadon élt, 272 kg-ot nyomott, a leghosszabb hím 3.3 méteres volt.  A kölykök három hónapos korukig barna foltokkal tarkított, szürkés bundát viselnek. Nincs meghatározott párzási időszakuk, egész évben szaporodnak. Poligám faj. Az ivarzási időszakban, ami 4 napig tart, kétszer párosodnak óránként. A domináns hím párzik először a nőstényekkel. A hím feltűnően nagy és mutatós, hogy növelje a szaporodási sikerét. A hímek közötti dominancia harcok végeztével az egyedek súlyos sérüléseket szenvedhetnek, gyakori a gyerekgyilkosság is. Többnyire két kölyök születik évente. Az ivarérettséget 4 évesen, a hímek 5 évesen érik el. A vemhesség ideje 3.5 hónap, az újszülött kölykök súlya 1-2 kg. 7-10 hónaposan válik önállóvá. Elsősorban a nőstények gondoskodnak az utódokról. A hímek védik a kölyköket a rivális hímektől. A nőstények tovább élnek, mint a hímek. Néhány hím példány 16 évig is élt vadonban, míg a nőstények 18 évig is élhetnek. A legidősebb fogságban élt oroszlán 30 éves volt. Csoportosan élnek, 2-40 egyed, de átlagosan 13 egyed alkot egy falkát. A falka 1 vagy több, egymással rokonságban álló hímből, több nőstényből és kölykeikből áll. A hímek védik a területüket, harcolnak a domináns, falkavezető posztért, míg a nőstények nem harcolnak, kooperatív viselkedés jellemzi őket, együtt nevelik a kölyköket. A falka előnyös, nagyobb hatékonysággal vadásznak. Naponta húsz órát alszanak, késő délután a legaktívabbak, vadászni általában éjjel, vagy a kora reggeli órákban indulnak. A területüket vizelettel jelölik meg. A hím 1 éves korától képes ordítani, a nőstény később, a hím hangosabb és mélyebb hangot ad ki. Az ordítás a terület megjelölésére szolgál, agresszió jele. A falkán belüli dörgölőzés az üdvözlés jele.  Ragadozó, húsevő. Az élőhelyén csúcsragadozónak számít. Az orvvadászat fenyegeti. Oroszlán magával ragadó faj, jól ismert az egész világon. Kulturális ikonnak számít Angliában és az egyik legnagyobb értékű ökoturisztikai faj Afrikában. Ha elegendő zsákmány áll rendelkezésre, az oroszlán nem támad rá a szarvasmarhákra, illetve ha embert lát, az ellenkező irányba megy. Az élőhelyének elvesztése miatt egyre közelebb kerül az emberlakta területekhez, előfordul, hogy emberre támad. Gyakran fertőzöttek FIV-vel (macska immundeficiencia vírus), ami a HIV-hez hasonló. Ez a vírus a házimacskákat megöli, de az oroszlánt nem befolyásolja. Csökken a populáció több helyen is, ökológiai folyosókat kéne biztosítani, a beltenyészet és genetikai leromlás elkerülése érdekében. Az egyedeket a szőrszálaik alapján lehet azonosítani, akár csak az embereket az ujjlenyomatuk alapján.