Örvös pekari | PécsZoo

Pecari tajacu

CSALÁD: Pekarifélék (Tayassuidae)
ELTERJEDÉS: Közép- és Dél-Amerika
TÖMEG: 15-25 kg
ÉLETTARTAM: 24 év
ÉLŐHELY: esőerdő
ÉLETMÓD: csoportos

Az örvös pekari a Nearktikus és Neotrópikus területeken is elterjedt. Előfordul Arizona déli részén, Új-Mexikóban, Texasban, Észak-Argentínában. Összesen 14 alfaja ismert. Dél-és Közép-Amerika területén elsősorban trópusi esőerdőkben él, míg az Egyesült Államok déli részén sivatagos élőhelyeken is találkozhatunk vele, de a faj egyre inkább kezd elterjedni a lakott területeken is. Marmagassága 0,3-0,5 m, testhossza 0,8-1 m közötti. A bundája szürkésfekete, a pofája sárgás árnyalatú, akárcsak gallérszerű sörénye, ami egészen a válláig és torkáig ér. A nőstények és a hímek színezete között nincs szembetűnő különbség,  a malacok sárgásbarnák és fekete csík van a hátukon. Rövid, egyenes agyaraik vannak. Hallásuk kitűnő, látásuk gyenge. Családi csoportokban élnek, 5-15 egyed él egy csoportban. A pekarik különösen összetartó élőlények, a csoport tagjai együtt esznek, és alszanak, ez alól kivételt csupán az öreg és beteg egyedek jelentenek, mert ők inkább magányosan meghalnak. A családi csoportot a domináns hím vezeti, a csoporton belül a nemek aránya gyakran megegyezik. Területük 6-1260 hektár között változik, aminek nagysága függ a csoport nagyságától és a fellelhető élelemforrástól. A territóriumot mirigyváladékával jelöli meg, sziklákhoz, tuskókhoz dörgölőzve, valamint ürülékével. Több hangjelzést is megfigyeltek a fajnál, ezek a hívások három csoportba sorolhatók: agresszív, alázatos és veszélyt jelző hívások. Mindenevő, táplálékának jelentős részét növényi eredetű táplálék teszi ki, de állati eredetű fehérjét is fogyaszt. A szaporodási időszakuk éghajlat függvényében változik, csapadékos években több utód születhet. A csapatban csak a domináns hím szaporodhat, az alárendelt hímeknek azonban nem kell elhagynia a csoportot, de nem mehetnek az ivarzó nőstények közelébe. A vemhességük 141-151 napig tart, egyszerre 1-3 utód, ritkábban 4 malac is születik. A hímek 11 hónaposan, a nőstények 8-14 hónaposan válnak ivaréretté.  Hasznosítják a bőrét és az agyarát, a vadászok trófeaként kiakasztják a falra. Az örvös pekari jól alkalmazkodott a városi környezethez, így potenciális károkozónak számít. Néhol házi kedvencként is tartják.  Jó alkalmazkodóképessége miatt a faj fennmaradása egyelőre még nincs veszélyben, bár a trópusokon az esőerdők pusztulása ezt a fajt is fenyegeti.