Furcifer pardalis

CSALÁD: kaméleonfélék
ELTERJEDÉS: Madagaszkár
ÉLŐHELY: alföldi párás erdők
TÁPLÁLKOZÁS: rovarevő

Madagaszkáron őshonos kaméleonfaj, a sziget keleti és északi részének nedves bozótosaiban fordul elő. A nagyobb méretű kaméleonok közé tartozik, a hím elérheti az 55 cm-es hosszúságot is. Az egyik legszínpompásabb kaméleonfaj, a hímek színesebbek a nőstényeknél, e mellett színe és mintázata elterjedési területenként eltérő. Ragadozó, ritkán növényi eredetű táplálékot is fogyaszt. Hosszú, kiölthető nyelvével csap le zsákmányára, e mellett a táplálékszerzést segíti,  hogy szemeit egymástól függetlenül tudja mozgatni. Ujjai 2:3 arányban összenőttek, melynek segítségével könnyebben meg tud kapaszkodni az ágakon. A hím fejének két oldalán egy jellegzetes borda fut végig, mely az arcorr lapos részén végződik. A fejen alacsony sisak található. Udvarláskor a hím élénkebb színű, színpompásabb külsőt ölt, így próbálja elnyerni a nőstény tetszését. A természetben csupán 1-3 évig, fogságban akár 5 évig is élhet.  A hüllőtartók körében közkedvelt faj.