Platycercus elegans
CSALÁD: papagájfélék
ELTERJEDÉS: Kelet – és Délkelet-Ausztrália
TÖMEG: 55-65 g
ÉLETTARTAM: 10-15 év
ÉLŐHELY: ligeterdő
ÉLETMÓD: párokban, kisebb csoportokban

Ausztrália erdővel borított part menti területein fordul elő. Elsősorban  a ligeterdőket és mezőgazdasági területeket részesíti előnyben, de akár árterekben is előfordulhat. Közepes méretű papagájfaj, átlagos súlya 55-65 gramm, de tömege elérheti  a 115-170 grammot is. Testhossza 32-37 cm. A fajnak több alfaja és színváltozata ismert, a színváltozatok egy része fogságban került kitenyésztésre és nem található meg a szabad természetben. A hímek és nőstények megjelenésükben nagyon hasonlóak egymáshoz, a nőstények kisebb méretűek a hímeknél. A pennant- papagájok szaporodási időszaka szeptembertől februárig tart. A fészket, melynek helyét a tojó választja ki, a pár tagjai együtt építik egy alkalmas faodúban, mely akár a talajtól  30 méteres  magasságban is lehet. Egy fán egy pár fészkel, odújukat agresszívan védik fajtársaiktól. A szabad természetben leggyakoribb piros színváltozatú példányok esetében a fiatal papagájok tollazata még nagyrészt zöld színű. 1-2 évesen érik el az ivarérettséget, ekkor alakul ki a felnőttekre jellemző színezetük is.