Perzsa leopárd | PécsZoo

Panthera pardus saxicolor

Sarah, a nőstény perzsa leopárd örökbefogadója a Pécsi Helyi Akciócsoport (HACS)

pecs_logo

Taian, a hím perzsa leopárd örökbefogadói: Szemerics Milán, valamint az LDSZ Biztonságtechnika

ldsz-logo-alatta-ldsz-biztonsagtechnika-mint-a-zaszlon

CSALÁD: Macskafélék (Felidae)
ELTERJEDÉS: Közel-Kelet
TÖMEG: 20-65 kg
ÉLETTARTAM: 10-12 év
ÉLŐHELY: Erdő, erdőszéli füves területek
ÉLETMÓD: Magányos

A leopárd, más néven párduc a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező macskaféle: Afrika és Ázsia nagy részén megtalálható. Egykor Európában (így hazánkban is) előfordult, innen azonban napjainkra kipusztult. Elterjedési területén több alfaj alakult ki, az alfajok pontos számáról azonban még napjainkban is vitáznak a rendszerezők.  A perzsa leopárd a Közel-Keleten őshonos alfaj, Örményország, Törökország, Azerbajdzsán, Grúzia, Üzbegisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Afganisztán területén találkozhatunk vele. A leopárd jó alkalmazkodó képességű macskaféle, különböző élőhelyeken megtalálható, a perzsa leopárdok elsősorban a hegyvidéki, félsivatagi élőhelyeket, erdőszéli füves területeket és szavannákat részesítik előnyben, de leginkább az üde erdőket kedveli. A perzsa leopárd a legnagyobb méretű a leopárd alfajai közül, testhossza meghaladhatja a 2 métert is, a hímek nagyobbak és robusztusabbak a nőstényeknél. Bundája tömött, világossárgás alapszínű, barna pöttyökkel tarkított, a pöttyök a fej felé haladva kisebb méretűek,  a hasi tájékon a leghalványabbak. Magányos, éjszakai ragadozó, ha nem háborgatják, nappal is vadászhat. Területét széklettel, vizelettel, karmolásnyomokkal és bömböléssel jelöli meg.  Akár 60 km/óra sebességgel is képesek futni, és bár alapvetően nem kedveli a vizet, ha szükséges, jól úszik.Különösen jó vadásszá teszi fejlett látása és hallása.  Zsákmányukat lesből, hirtelen kapják el, vadászat közben akár 6 méteres ugrásokra is képes.  Néhány leopárd dorombol evés közben.  Opportunista ragadozó, a legkönnyebben elérhető táplálékot fogyasztja.  Képes a saját testsúlyánál kétszer nehezebb prédát is felcipelni a fa tetejére, azért, hogy a többi ragadozó ne kaparinthassa meg zsákmányát. Egy hím territóriuma több nőstényével is átfed. Poligám faj, mind a nőstények, mind a hímek több egyeddel is párosodnak. A szaporodási időszak legtöbbször május környékére esik, de a perzsa leopárdok gyakran egész évben párosodhatnak. A nőstény a vizeletében található feromonok segítségével vonzza oda a hímeket ivarzás idején.  A párzás átlagosan 3 másodpercig tart, hat perces szüneteket tartva egy pár akár százszor is párzik egy nap alatt. A párzási időszakban átmenetileg szakítanak magányos életmódjukkal, a pár tagjai ez idő alatt osztoznak a táplálékon.  A vemhesség 96 napig tart, 1-4 kölyök születik egyszerre. A kölykök vakon születnek, a nőstény sziklahasadékok, sűrű bokrok menedékében rejti el őket, amíg vadászik. A fiatal állatok 20 hónaposan válnak teljesen függetlenné az anyjuktól. A perzsa leopárd az egyik legritkább alfaj, a szabad természetben mindössze 800-1300 egyede maradt fent. Az alfaj megmenekülését az orvvadászat és élőhelyeinek elvesztése fenyegeti. Bőre kedvelt trófea.  Ha a szabad természetben található zsákmányállatok száma alacsony, olykor háziállatokra vagy emberekre is támadhat.  A perzsa leopárdot az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik.