Tupinambis teguixin

CSALÁD: tejufélék
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
ÉLŐHELY: erdei tisztás
TÁPLÁLKOZÁS: ragadozó

Dél-Amerika északi részén elterjedt. Talajlakó, főleg erdei tisztásokon fordul elő, de megtalálták már mezőgazdasági területeken is. A kifejlett példány elérheti a 60-100 cm-t. Hegyes fej, hosszú, hengeres farok jellemzi. Alapszíne sárgásfehér, melyet egészen sötét, zöld foltok díszítenek. Farka hosszabb a testénél. Villás nyelve kemoreceptorként (vegyi ingert érzékelő idegkészülékként) szolgál. Apró emlősökkel, hüllőkkel, madarakkal nagy ritkán gyümölcsökkel táplálkozik. Nagyon gyors futó és rendkívül jó úszó. Vadásszák húsáért és bőréért is.