Rangifer tarandus

CSALÁD: Szarvasfélék (Cervidae)
ELTERJEDÉS: Észak-Amerika, Európa és Ázsia északi része
TÖMEG: 60-320 kg
ÉLETTARTAM: 10-15 év vadon,
20 év fogságban

Az északi féltekén széles körben elterjedt szarvasféle. Hatalmas elterjedési területén több alfaja alakult ki, az amerikai alfajokat összefoglaló néven karibunak, az európai és ázsiai alfajokat tarándszarvasnak is nevezzük.

A rénszarvas elnevezést eredetileg csupán a tarándszarvas háziasított alakjára használták. Az egyetlen háziasított szarvasféle, az északi népek fontos háziállata, húsát és tejét egyaránt fogyasztják, szőréből, bőréből ruhát készítenek, e mellett igavonó erejét is használják. A rénszarvas széles patája abban segíti az állatot, hogy ne süppedjen bele a hóba. Ínszalagjai járáskor jellegzetes, kattogó hangot adnak.

Az egyetlen szarvasfaj, melynél a bikának és a tehénnek is van agancsa, a bikák agancsa azonban jóval nagyobb. Feltételezhetően azért alakul ki a nőstényeknél is az agancs, mert ezek segítségével a rénszarvas könnyebben ki tudja túrni táplálékát a hó alól.