Résteknős | PécsZoo

Malacochersus tornieri

CSALÁD: szárazföldi-teknősfélék
ELTERJEDÉS: Kelet-Afrika
ÉLŐHELY: száraz bozótos, szavanna
TÁPLÁLKOZÁS: növényevő

Kenya déli és Tanzánia északkeleti részein őshonos. Gyakran fordul elő sziklás élőhelyeken, szavannákon. Páncélja szokatlanul lapos, vékony, rugalmas, ennek köszönhetően képes sziklahasadékokba bemászni, ahol felfújja magát, így támadói nehezen férnek hozzá. Más teknősökhöz képest páncélja nem túl nehéz, több apró nyílás található rajta, így gyorsabban tud mozogni. Tojásait homokba ásott üregbe rakja le. Leginkább száraz füvekkel, levelekkel táplálkozik, alkalomadtán rovarokat is elfogyaszt.