Sárgabóbitás kakadu | PécsZoo

Cacatua sulphurea

Kokó, a sárgabóbitás kakadu örökbefogadói: Jackl Barbara és Horváth Liliána

CSALÁD: kakadufélék
ELTERJEDÉS: Indonézia
TÖMEG: 310-380 g
ÉLETTARTAM: 50-60 év
ÉLŐHELY: esőerdő
ÉLETMÓD: párokban vagy csoportosan

Indonéziában és Kelet-Timorban endemikus, ezen kívül Celebeszen és a szomszédos szigeteken, valamint a Jávai-tengeren található Masalembu-szigeteken is előfordul. Mára több helyen nagyon megritkult, egyes helyekről ki is halt. Trópusi esőerdőben, nedves lombhullató erdőben, erdők szélén, bozótosokban fordul elő. Közepes méretű kakadu, 33-35 cm nagy. Nevét a fején található, jellegzetes sárga bóbitáról kapta, tollazata fehér színű, füle tájékán élénksárga folttal díszített. Csőre fekete, kékes, lába szürke. Hangja rekedt, gyakran egyetlen hangos csikorgásra emlékeztet, néha sípszóra. Faodvakba vagy más madarak elhagyott odúiba fészkel, a fészek mindig vízközelben van. A szaporodási időszakuk szeptembertől-májusig tart. Fészekalja 2-3, kivételesen 5 tojásból is állhat, melyen 24 napig kotlik. Párban vagy kisebb csoportban él. Ahol több az ennivaló nagyobb csapat is összeverődhet. Félénk természetű, de olykor táplálékért a falvak kertjeibe is bemerészkedhet, de ilyenkor is nagyon óvatos madár. Súlyosan veszélyeztetett faj, rendkívül gyorsan csökken az egyedszáma. Az egyedszám csökkenésének egyik fő oka az illegális állatkereskedelem. Illegális csapdázás során a vadonból fogják be a madarakat. A másik fő oka a faj pusztulásának, hogy a nagymértékű erdőirtásnak és a mezőgazdasági területekké alakításnak köszönhetően csökken az élőhelyének nagysága. Ezen kívül a növényvédőszerek használata is veszélyezteti a fajt. A csökkenő élőhely miatt a kakadu és más madárfajok között versengés alakult ki a fészkelő helyekért, ami alacsony szaporulathoz vezet.