Testudo marginata

CSALÁD: szárazföldi-teknősfélék
ELTERJEDÉS: Délkelet-Európa
ÉLŐHELY: sziklás hegyoldal
TÁPLÁLKOZÁS: növényevő

Görögországban és Albániában elterjedt szárazföldi teknős. Előfordul mezőkön, réteken, mediterrán cserjésekben is. Három alfaja ismert, melyek más-más területeken honosak. A kifejlett példány a 35-40 cm-es nagyságot is elérheti. Latin nevét páncélja kiszélesedett hátulsó részéről kapta, amely az idősebb hímeknél sokkal szembetűnőbb, mint a nőstényeknél. Ujjai nagyobb karmokban végződnek. Elsősorban növényevő, fűféléket, leveleket, kaktuszokat fogyaszt, de nem veti meg a dögöt, férgeket sem.  Közkedvelt hobbiállat.