Python molurus bivittatus

CSALÁD: pitonfélék
ELTERJEDÉS: Délkelet-Ázsia
ÉLŐHELY: mangrove erdő, füves területek, mocsarak
TÁPLÁLKOZÁS: ragadozó

Délkelet-Ázsiában őshonos kígyófaj. Egyike a világ legnagyobbra növő kígyóinak, hossza elérheti a 7.6 métert, tömege a 137 kg-ot. Jó alkalmazkodóképességű faj, mely különböző élőhelyeken megtalálható, füves pusztákon, mangrove erdőkben, mocsarakban egyaránt találkozhatunk vele. A fák ágai között és a vízben egyaránt otthon érzi magát.  Kitűnő úszó, akár 30 percig is képes a víz alatt tartózkodni. Elsősorban éjszaka vadászik, táplálékát nagyobb méretű emlősök, madarak és hüllők alkotják. A többi óriáskígyóhoz hasonlóan nem termel mérget, zsákmányát szorításával öli meg.  A tigrispiton a hüllők között szokatlanul jó anyának számít, a nőstény a lerakott tojások köré tekeredik és kikelésükig őrzi azokat. Csuklásszerű mozdulatokkal hőt termel, hogy melegen tartsa tojásait. Floridában, az Everglades Nemzeti Park területén hatalmas problémákat okoznak az egykor hobbiállatként tartott, majd megunt és szabadon engedett tigrispitonok, melyek kiválóan érzik magukat új otthonukban. Nagymértékben pusztítják az őshonos fajok állományát, még a kistestű aligátorok sincsenek tőlük biztonságban. A tigrispitont eredeti élőhelyén húsáért és bőréért vadásszák. Bőrét az iparban, a gyógyászatban, valamint tradicionális hangszerek készítéséhez használják fel.