Python molurus bivittatus

CSALÁD: pitonfélék
ELTERJEDÉS: Délkelet-Ázsia
ÉLŐHELY: mangrove erdő
TÁPLÁLKOZÁS: ragadozó

Délkelet-Ázsiában honos, sokféle élőhelyen megtalálható. Hossza elérheti a 7.6 métert, tömege a 137 kilogrammot. Kitűnő úszó, akár 30 percig képes a víz alatt tartózkodni. A nőstény a testével tartja melegen tojásait. Éjszaka vadászik, táplálékát nagyobb méretű emlősök, madarak és hüllők alkotják. A prédára csavarodva megfojtja azt, majd egyben lenyeli. Floridában, az Everglades Nemzeti Pak területén hatalmas problémákat okoz, nagymértékben pusztítja az őshonos fajokat. Vadásszák húsáért. Bőrét az iparban, a gyógyászatban, valamint tradicionális hangszerek készítéséhez használják fel.