Tompaorrú krokodil | PécsZoo

Osteolaemus tetraspis

CSALÁD: krokodilfélék
ELTERJEDÉS: Nyugat- és Közép- Afrika
TÖMEG: 18-32 kg
ÉLETTARTAM: 30-60 év
ÉLŐHELY: mocsárerdő
ÉLETMÓD: magányos

Nyugat- és Középnyugat-Afrikában fordul elő. Két alfaja létezik, Afrika nyugati részein az Osteolaemus tetraspis tetraspis, középső részein pedig az Osteolaemus tetraspis osborni terjedt el. Leginkább a mocsaras területeket, mocsárerdőket lassú folyású vizeket kedveli. A krokodilfélék családjának legkisebb képviselője, 1.5-1.9 méteres hosszúságot érheti el. Háti oldalán sötét színű, oldalán és hasán sárgás színű, amelyet fekete foltok tarkítanak. A pofa rész rövid, meglehetősen tompa. Rendkívül jó úszó, irányváltoztatáshoz erőteljes farkát használja. A szárazföldön kifejezetten jól mozog, ha veszélyben érzi magát igen gyorsan képes visszafutni a vízbe. A szaporodási időszaka az esős évszak elejére tehető, a nőstények az elérhető növényzetből fészket készítenek. 10 kemény héjú tojást rak, ezek körülbelül 100 nap elteltével kelnek ki. A nőstények őrzik a fészket, gondoskodnak az utódokról, akik 28 centiméteresen kelnek ki. A kikelés után közvetlen hangot adnak ki, amivel a nőstényt hívják. A fiatalok kezdetben vízi rovarokkal, rákokkal és kisebb méretű halakkal táplálkoznak. A tompaorrú krokodil szerepel a vörös listán, sebezhető a természetvédelmi besorolása. A legnagyobb fenyegetést az élőhelyének elvesztése jelenti. A többi krokodilhoz képest könnyebben fogják el, mivel kisebb termetű és kevésbé agresszív faj, ezért tartozik a leginkább vadászott krokodilok közé. A húsáért vadásszák, bőre a divattárgyak gyártásához nem megfelelő, így kereskedelmi célból nem pusztítják.