Cebuella pygmaea

 

CSALÁD: Csuklyásmajomfélék (Cebidae)
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
TÖMEG: 124 g
ÉLETTARTAM: 11-18 év
ÉLŐHELY: Erdő
ÉLETMÓD: Csoportos

Dél-Amerikában elterjedt karmosmajomfaj, Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ecuador és Peru területén őshonos. Kedveli a folyószéli erdőket, de másodlagos erdőkben is megfigyelhető. Az aljnövényzetbe ritkán merészkedik le, elsősorban a magasabb lombkoronaszinteket használja, 18 m-es magasságig. A legkisebb ma élő majomfaj,  egyben az egyik legkisebb méretű főemlős, csupán néhány egérmaki-faj kisebb nála. A törpe selyemmajom átlagos testhossza 11-15 cm, farokhossza 17-22 cm, súlya mindössze 100-150 g. Bundája sárgásbarna, fején zöldesebb árnyalatú. Hátsó lábai hosszabbak, mint a mellsők. A többi karmosmajom-fajhoz hasonló módon hátsó lábainak nagylábujjai kivételével ujjain körmök helyett karmok találhatóak.  Csoportosan élnek, egy csoport átlagosan 2-6 egyedből áll, egy szülőpárból és utódaikból. Nappal aktív majomfaj, az éjszakát gyakran fák odvaiba húzódva töltik. A csapat tagjai kémiai jelölésekkel és hangjelekkel kommunikálnak egymással. A törpe selyemmajom területét mirigyeinek váladékával jelöli meg. A törpe selyemmajmok hangja madárcsicsergésre emlékeztet, a fajnál több különböző hangjelet is felfedeztek. A nyitott szájjal trillázás vészjelzés, a zárt szájjal trillázás egymás felismerését biztosítja. Mindenevő, a növényi eredetű táplálék mellett rovarokat is fogyaszt, de ha teheti, kirabolja a madárfészkeket is. Kedvenc csemegéje a fák nedve, melynek megszerzése érdekében fogaival lyukakat rágnak a fákba. A törpe selyemmajom monogám faj,   a domináns hím agresszíven védi a nőstényt a csoport többi hímjével szemben.  A vemhesség 4-5 hónapig tart, 1-3 utód születik egyszerre, a leggyakrabban ikrek. Az újszülött mindössze 16 g-os. Az apa és az idősebb testvérek segítenek az anyának a kölykök cipelésében, csupán a szoptatás idejére kell a nősténynek kölykeit hordoznia. A fiatal állatok az ivarérettséget 1.5-2 évesen érik el, ez után elhagyják szüleiket és saját családot alapítanak. Akár évente kétszer is szaporodhatnak. A törpe selyemmajom egyelőre még nem fenyegetett faj, fennmaradását viszont hosszú távon élőhelyeinek elvesztése és az illegális állatkereskedelem veszélyezteti.