Törpe kenguru | PécsZoo

Macropus eugenii

 

CSALÁD: Valódi kenguruk (Macropodidae)
ELTERJEDÉS: Ausztrália
TÖMEG: 6.9-9.1 kg
ÉLETTARTAM: 10-14 év
ÉLŐHELY: Fás, bokros területek
ÉLETMÓD: Magányosan vagy csoportosan

Más néven Derby-kenguru. Ausztráliában, Új-Zélandon, valamint az  Ausztrália nyugati és déli partjánál elhelyezkedő szigeteken előforduló kengurufaj. A fákkal és bokrokkal tarkított élőhelyeket, erdőszéli területeket, dús növényzetű élőhelyeket kedveli. Az egyik legkisebb méretű kenguru. A hímek nagyobbak a nőstényeknél, testhosszuk 59-68 cm között változik, a nőstényeké 52-63 cm. Magasságuk 45 cm körüli,  a farkuk hossza 38-45 cm. A méretbeli különbségek mellett a hímeknek nagyobb és szélesebb a mellső karma. A törpe kenguruk alapvetően magányos állatok, de gyakran megfigyelhetőek csoportokban élő egyedek is. A csoportok nem védik territóriumukat egymással szemben agresszívan, így gyakran megfigyelhető keveredés az egyes csoportok egyedei között. Egy territórium nagysága akár a 100 hektárt is elérheti. Elsősorban éjszaka aktív faj, de ha nem zavarják, nappal is táplálék után nézhet. Növényevő, szinte bármilyen növényi eredetű táplálékot elfogyaszt, amihez hozzá tud jutni. Kis termete miatt több ragadozófaj fontos zsákmányállata, ha megriasztják, hátsó lábain ugrálva menekül. Ha sarokba szorítják, rúgásokkal védekezik támadója ellen. A párzási időszakban  a hímek látványos küzdelmeket vívnak egymással a nőstények kegyeiért, a részt vevő felek birkóznak egymással. A legerősebb hím joga a nőstényekkel való párzás.  A vemhességi idő a több erszényes állathoz hasonlóan rövid, mindössze  25-28 napig tart, melynek lejárta után egy utódot hoz világra a nőstény. A kölyök rendkívül fejletlenül születik, születéskori súlya mindössze néhány g. Születését követően rögtön felmászik anyja erszényébe, és egy csecsbimbóra tapadva fejlődik tovább. Az erszényt először 8-9 hónapos korában hagyja el először, a végleges elválasztás 10-11 hónaposan történik.  Az ivarérettséget a nőstények 9 hónaposan, a hímek 2 évesen érik el. Sajátos jellemzője a kenguruknak, hogy képesek az embrionális diapauzára, azaz megállítják átmenetileg az embrionális fejlődést, amíg a körülmények megfelelőek lesznek a vemhesség számára. Egy anya két különböző korú kölyköt is nevelhet egyszerre. A Derby-kenguru a tudományos kutatásokban fontos állat,  elsősorban spermatermelési vizsgálatokban használják őket. Bőréért és húsáért vadásszák, azonban az utóbbi időben Dél-Ausztrália kivételével mindenhol betiltották a kenguruhús fogyasztását. A törpe kenguruk a termőföldeken kárt okozhatnak, mivel olykor lelegelik a gabonaféléket. Fennmaradásukat e mellett az élőhelyek elvesztése, valamint a betelepített üregi nyulak és vörös rókák veszélyeztetik.