Bubo bubo

Plato, az uhu tojó örökbefogadói: Csuka Dalma, Kámán Gergő

CSALÁD: Bagolyfélék (Strigidae)
ELTERJEDÉS: Eurázsia
TÖMEG: 1.6-4.2 kg
ÉLETTARTAM: 20-60 év

Ritkábban használt nevén nagy fülesbagoly. Elsősorban a palearktikus régióban elterjedt, Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten. Hatalmas elterjedési területén több alfaja alakult ki, melyek elterjedésükön kívül némileg méretükben és mintázatukban is különböznek egymástól. Magyarország területén a faj törzsalakjával, az európai uhuval (Bubo bubo bubo) találkozhatunk. Az uhu sokféle élőhelyen megtalálható, erdőkben, hegységekben, nyíltabb, fás területeken, folyók mentén, és leginkább sziklás területeken, amelyeken előszeretettel fészkel. Az élőhely kiválasztásánál az alkalmas fészkelőhelyek megléte mellett a táplálék mennyisége döntő szempont. Az uhu a világ legnagyobb bagolyfaja, szárnyfesztávolsága 160-188 cm közötti. Legfőbb ismertető jegyei a nagy, feltűnő narancssárga szemei és jól látható tollfülei. A tollfülek nem valódi fülek, csupán díszítő szerepet játszanak. Horgas csőre és tollas lába a zsákmányszerzésben segíti. Éjszaka vadászik, nappal a fákon pihen. Viszonylag ritkán kerül szem elé, leginkább jellegzetes hangjelzései és a bagolyköpetek árulják el jelenlétét. Utóbbiak segítségével táplálkozásáról és elterjedéséről  szereznek információt a kutatók. A tápláléklánc tetején elhelyezkedő csúcsragadozó, a rágcsálóktól kezdve a kisebb patásokig bármit el tud kapni. Hosszú karmai segítségével még a sünt is könnyen elejti. Az uhuk magányos életmódot folytatnak, csak a költési időszakban állnak párba. Területüket agresszívan védik fajtársaikkal szemben. A nőstények nagyobbak és robusztusabbak a hímeknél.  Fészküket sziklákra, barlangok bejáratához vagy a földre készítik, olykor elfoglalják más nagy testű madarak elhagyott fészkeit. Szaporodási időszakuk kora őszre tehető, udvarláskor kotyogó hangot adnak ki. Életük során akár többször is pározhatnak ugyanazzal a partnerrel. Évente egy fészekaljat raknak, amit 1-4 tojás alkot. A tojó költi a tojásokat, a hím a kotlás során táplálja párját. Az uhu hasznos madár, mivel szabályozza a rágcsálók számát, így megakadályozza elszaporodásukat. Egyedszáma csökkenőben van természetes élőhelyeinek elvesztése miatt. Magyarországon fokozottan védett faj, eszmei értéke 500.000 Ft.