Újra látható falabella törpeló a Pécsi Állatkertben! | PécsZoo

Állatkertünk teljes rekonstrukciója előtt már bemutattuk a világ legkisebb lovaként számon tartott fajtát a nagyközönségnek, az elmúlt időszakban viszont nélkülöznie kellet ezen érdekes állatok látványát látogatóinknak.  Néhány napja azonban újra lehetőségünk nyílt a falabella törpeló bemutatására állatkertünkben.

A falabelláról dióhéjban

dscf0004

A Pécsi Állatkertben bemutatásra kerülő falabella a világ legkisebb lófajtája: marmagassága ritkán haladja meg a 80 cm-t, egyes példányok súlya pedig mindössze 20-30 kg közötti. Ezek a parányi lovak Dél-Amerikából, közelebbről Argentínából származnak. A fajta nevét a Falabella családról kapta, mely először kezdte tenyészteni a parányi patásokat. A falabella eredetét homály fedi, több eredettörténet is ismert. Ezek egyike, hogy ez a lófajta különböző pónifajták és arab lovak keresztezéséből jött létre. Egy másik történet szerint a helyi criollo fajta mesterségesen szelektált törpe változata, míg mások úgy tartják, hogy egy csapat kistermetű ló egy földcsuszamlás miatt egy kanyonban rekedt, ahol generációkon keresztül, a rokontenyésztés és a viszonylag kevés táplálék miatt alakult ki ez a törpe változat. A legelképesztőbb teória azt vallja, hogy ez egy különálló lófaj, mely visszaütött minden ló apró termetű ősére, a mesohippus-ra. A legelfogadottabb magyarázat az, hogy a Falabella család egykori feje, Senor Falabella birtokán egy szokatlanul kis termetű csődört fogott be, mely a fajta alapító atyja volt. Normál méretű kancákkal pároztatva egyre kisebb utódok jöttek létre, és így, hosszú évtizedek során kialakulhatott a napjainkban is ismert fajta. A falabellák törpeségét egy domináns gén okozza, normál méretű állatokkal keresztezve így lehetnek egyre ksiebb termetűek az utódok.

scan0051

Állatkertünkben egykor más lófajták is bemutatásra kerültek. Shetlandi pónik 1984-ben

A falabellák nem pónik, megjelenésük eltér azokétól: bár szintén kis termetűek, végtagjaik arányosak, gyakorlatilag a nagy termetű lovak pontos, kicsinyített másai. Fejük testükhöz képest kisebb, mint a pónik esetében, lábuk csontozata finom, patáik kis méretűek. A fajtán belül még napjainkban is igen nagy méretbeli eltérések fedezhetők fel. Minél kisebb egy falabella, annál drágább. Minden falabella törzskönyvezett egyed, néhány évtizeddel ezelőtt csak közvetlenül a Falabella családtól lehetett ilyen állatokhoz hozzájutni, eleinte csak egynemű csapatokhoz és ivartalanított állatokhoz. Törékeny testalkata miatt ez a fajta lovaglásra alkalmatlan, kizárólag hobbiállatként tartják , egyes egyedeket kis kocsi húzására használnak.

Volt egyszer egy Liliputi falu

fenykep2133

Az egykori Liliputi falu bejárata a Mókusmajomház melletti lépcsősor volt. Napjainkban ezen felsétálva a Majomházhoz érkezünk.

Magyarországon először a Pécsi Állatkertben került bemutatásra falabella törpeló, az első egyedek 2005-ben érkeztek meg hozzánk. Ebben az évben készült el ugyanis új háziállat-bemutatónk, a Liliputi falu, melyre rendszeres látogatóink közül sokan emlékezhetnek. Állatkertünk ebben az évben szakított a korábbi hagyományokkal, a nagyobb testű háziállatok bemutatása helyet ugyanis egy új bemutatóegység készült, melyben kifejezetten a világ legkisebb háziállatfajtáit szerettük volna összegyűjtetni. A Liliputi falu alapító tagja voltak a falabellák, később amerikai törpedisznók is érkeztek a bemutatóba, míg a szomszédos állatsimogatóban kameruni törpekecskék kerültek bemutatásra. Sajnos az eredeti koncepció sosem valósült meg, nem kerültek bemutatásra a területen további kis termetű háziállatfajták, sőt, rövid ideig kakukktojásként mangalicák is lakták az egyik kifutót.  A Liliputi falu állapota az évek során folyamatosan romlott, állatkertünk teljes átépítése során a teljes lebontása mellett döntöttünk. Napjainkban ezen a területen új majomházaink és a hozzájuk tartozó külső kifutók találhatók, a háziállatok többsége pedig az újonnan épült állatsimogatóban kapott helyet.

Falabellák Pécsett

sam_9246

Falabellák az egykori Liliputi faluban 2012-ben

Hazánk első falabella-csapata hat egyedet számlált, négy csődör és két kanca alkotta. A hat állat azonban sosem került egy kifutóban bemutatásra, a csődörök a kancáktól külön, a Liliputi faluban kialakított kifutóban éltek, míg a kancák állatkertünk más-más pontjain lettek elhelyezve. A két nem képviselői csupán pároztatás során találkoztak egymással. 2006-ban újabb örvendetes eseménynek adott otthont állatkertünk, ekkor született meg hazánk első falabella-csikója. A kancák igen szelíd és kezes példányok voltak,  gyakran találkozhattak velük látogatóink, amint gondozóik a kifutón kívül, az állatkert útjain, sőt, a belvárosban sétáltatták őket.  Két csődörünk pedig kis kocsi elhúzására is alkalmas volt, gyakran közlekedett Pécs belvárosában a kétszemélyes kis kocsifogat.  A falabellák gyakorlatilag egy időben állatkertünk „nagykövetei” voltak.

Az elmúlt több, mint egy évtized során egy másik magyar állatkertbe és több magánszemélyhez is érkeztek ilyen állatok, látogatóink azonban nagyon megszerették és megkedvelték a kis pécsi csapatot. Az elmúlt időszakban azonban sajnos nélkülöznie kellett a falabellák látványát a hozzánk érkezőknek.  A teljes rekonstrukció során lebontásra kerültek a lovak otthonaként funkcionáló korábbi kifutók, a felújítás során nekik szánt új bemutatóba pedig végül egypúpú tevéink költöztek. Több falabella elköltözött állatkertünkből, jelenleg három csődört (Don Juan, Alonso és Tristan) tartunk, két külön kifutóban.  Alonso ugyanis egy kicsit csipkelődős természetű, nem jön ki jól a másik két állattal. Nemrég, látogatóink nagy örömére, lehetőségünk nyílt a nagyközönség által is megtekinthető kifutók egyikében elhelyezni őt, így a Pécsi Állatkert látogatói újra láthatnak falabellát! Másik két állatunk továbbra is a gazdasági udvar lakója, Tristan-nal azonban egyre gyakrabban találkozhatnak látogatóink, amint gondozói az állatkert útjain sétáltatják, egy régi hagyományt felelevenítve ezzel. Így, egy kis szerencsével, testközelből is meg lehet ismerkedni nálunk a világ legkisebb lovával!

dscf0017

Alonso