Újra látható szakállas agáma a Pécsi Állatkertben! | PécsZoo

Az elmúlt napokban új lakót fedezhettek fel állatkertünk látogatói az Ausztrália gyíkfajait bemutató terráriumunkban: nemrég  egy szakállas agáma lett a társbérlője kéknyelvű szkinkünknek (Tiliqua scincoides) és galléros gyíkjainknak (Chlamydosaurus kingii). Az állatfajt ugyan egy ideje már tartottuk állatkertünkben, ennek ellenére ez idáig nem láthatott szakállas agámát a Pécsi Állatkert közönsége.

A szakállas agámák nemébe (Pogona) napjainkban 8 fajt sorol a tudomány. Ezek közül a leggyakoribb az állatkertünkben is látható belföldi szakállas agáma (Pogona vitticeps), melyet szokás röviden egyszerűen csak szakállas agámaként emlegetni. Ausztrália középső és keleti részén őshonos gyíkfaj, a füves puszták és a félsivatagos területek lakója. Testhossza 55 cm körüli. Fején és oldalán több sorban jellegzetes szarutüskéket visel. Nappali életmódot folytató, mindenevő gyíkfaj.

img_3595

Szakállas agámánk (jobbra) hamar összebarátkozott a galléros gyíkokkal

A fiatal egyedek elsősorban állati eredetű táplálékot fogyasztanak, míg a felnőttek étrendjében megnő a növényi eredetű táplálék aránya. A hím és a nőstény megjelenése hasonló: a hímek kicsivel nagyobbak, fejük is nagyobb és szélesebb a nőstényekénél, e mellett színezetük is élénkebb. A hímek gyakran heves bólogatással köszöntik egymást, ezzel megerősítve a rangsorban elfoglalt helyüket. Udvarláskor a nőstényekkel szemben is felveszik ezt a bólogató magatartást. A faj színezete változatos megjelenésű: a leggyakoribb színváltozathoz a barnás, szürkés színű egyedek tartoznak, de ismertek sárgás és vöröses példányok is. A színezet kialakulása elsősorban az állat elterjedési területétől függ. A szakállas agáma az egyik leggyakoribb hobbiállatként gondozott gyíkfaj, fogságban a szabad természetben is megtalálható színváltozatok mellett számos más színváltozat is kitenyésztésre került.

A Pécsi Állatkert látogatói korábban már találkozhattak ezzel a fajjal: a belvárosban, az egykori Akvárium-Terráriumban a leggyakoribb színváltozathoz tartozó, barnás színű egyedek már bemutatásra kerültek nálunk, melyek a múltban többször szaporodtak is.  Állatkertünk teljes átépítése után azonban egészen mostanáig nélkülöznie kellett az érdekes gyíkfaj látványát a közönségnek. A szakállas agáma viszonylag könnyen szelídülő, kézhez szoktatható állat. Abból a célból, hogy idővel a Pécsi Állatkert látogatói is megismerkedhessenek közelebbről egy kézszelíd szakállas agámával, tavaly ősszel három fiatal, néhány hetes, sárgás-vöröses alapszínű állat érkezett Oktatótermünkbe. Őket azonban nem láthatta állandó jelleggel a nagyközönség, hiszen a terem csak gyerekcsoportok számára, illetve előre meghirdetett időpontokban, rendezvényeken tart nyitva. Három kis agámánk időközben szépen felcseperedett, és kiderült, hogy közülük legalább kettő hím. Mivel egyre többet rivarizáltak egymással, és félő volt, hogy előbb-utóbb kárt tesznek egymásban, megszületett a döntés, és az egyikük másik terráriumba költözött. Új lakhelyén már látogatóink is találkozhatnak vele, láthatóan igen hamar beilleszkedett az Ausztrália élővilágát bemutató terrárium lakói közé.