Venezuelai amazonpapagáj | PécsZoo

Amazona amazonica

CSALÁD: papagájfélék
ELTERJEDÉS: Dél-Amerika
TÖMEG: 300-470 g
ÉLETTARTAM: 30 év
ÉLŐHELY: erdő
ÉLETMÓD: párokban vagy csoportosan

Dél- Amerikában és a környező szigeteken fordul elő, elsősorban a kontinens északi részén találkozhatunk vele. Nevével ellentétben nem csupán Venezuela lakója, több környező országban is megtalálható. Betelepítették Puerto Rico szigetére is. Az erdős területeket kedveli, ligeterdőkben, mangrove és mocsaras erdőkben, szárazabb tölgyesekben, valamint elszórtan fákkal tarkított szavannákon figyelhető meg. Közepes méretű papagájfaj, testhossza 31-33 cm. Tollazata zöld alapszínű, pofafoltja sárga, homloka sárga és kék színű. A szárnyán a toll narancssárga, a csőre és lába szürkés színű. A hímeket és a tojókat nehéz megkülönböztetni egymástól, a hímek kicsivel nagyobbak párjuknál.  A legtöbb papagájfajhoz hasonlóan nappal aktív életmódot folytat.  A venezuelai amazonok csőre jól alkalmazkodott a papagájok táplálékának feltöréséhez, ami nagyrészt magvakból és gyümölcsökből áll. Az ültetvényeken kártevőnek számít, megdézsmálja a narancs, a mangó és a kakaó termést.  Jó hangutánzó, megtanítható trillázásra, sikolyok, durva nyikorgás, sípolás, csipogás utánzására. Társas madarak, párokban vagy csoportokban élnek. Monogám faj, egy életre választ magának párt. Az ivarérettséget 4,5 évesen éri el. Fészkét magas fák odvaiba építi, a fészekalj 2-5 fehér tojásból áll. A tojásokon csak a tojó kotlik, a kelési idő 21 nap.  Az eleinte szürke és csupasz fiókákat mindkét szülő eteti.  A fiatalok két hónapos korukban repülnek ki a fészekből. Kedvelt hobbiállat, fogságban való tartásánál azonban nem árt figyelembe venni, hogy igazán jól csak párban vagy csapatban érzi magát, egyedül tartva gyakran agresszívvá válik.